Dopustov, da te kap

Foto: Žurnal24 main Stavka zdravnikov
V UKC Ljubljana vsak dan manjka petina zdravnikov. So na dopustu, 
bolniškem, porodniškem ali izobraževanju. V Mariboru so z dopusti manj radodarni, nihče ga nima več kot 55 dni.
Oglej si celoten članek
To so zdravniki specialisti, ki so starejši od 50 let, imajo več kot 25 let delovne dobe in delajo v težjih razmerah.
UKC Ljubljana na vprašanja, kako ima lahko zdravnik več kot 60 dni dopusta.

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) je vsak delovni dan na dopustu povprečno 174 zdravnikov ali vsak sedmi. Če prištejemo druge razloge odsotnosti (bolniške, porodniške, očetovske dopuste, izobraževanja), vsak dan povprečno manjka 254 zdravnikov. To je vsak peti zdravnik.

Nekateri imajo, drugi ne
V UKC Ljubljana je kar 108 zdravnikov, ki imajo več kot 55 dni dopusta. V sestrskem mariborskem kliničnem centru ni niti enega. Petdeset dni dopusta ali več ima v Mariboru 44 od skupno 415 zdravnikov, kar je 11 odstotkov. V Ljubljani je takih skoraj dvakrat več: 19 odstotkov ali 232 od skupno 1.248. Ob tem velja opozoriti, da za obe ustanovi veljata ista zakonodaja in ista kolektivna pogodba – imata pa, kažejo številke, zelo različna pravilnika.

Kako prideš prek 60
Največ dopusta imajo praviloma radiologi, saj zaradi izpostavljenosti sevanju lahko dobijo do 18 dni dodatnega dopusta. V UKC Ljubljana so pojasnili, da ima letos več kot 60 dni letnega dopusta 23 zdravnikov. "To so zdravniki specialisti – radiologi oziroma drugi zdravniki specialisti, ki izvajajo invazivno diagnostiko in terapijo. So starejši od 50 let, z več kot 25 leti delovne dobe, delajo v težjih delovnih razmerah, so odgovorni za diagnostiko in terapijo, opravljajo urgentno dejavnost in dežurno službo, nočno delo ter stalno delajo v razmerah ionizirajočega sevanja," so pojasnili v UKC Ljubljana. Vprašanja o dopustih smo pred dvema tednoma naslovili tudi na Splošno bolnišnico Celje, vendar odgovore še čakamo.

Dopustniška rekorderstva

93 dni je bil lani na dopustu rekorder iz ljubljanskega UKC Nenad Savić. Poleg 54 dni rednega dopusta je imel sicer odobrenega tudi 45 dni študijskega dopusta.
67 dni odobrenega letnega dopusta, kar je največ v UKC, je imel lani Igor Kocijančič. Poleg njega je imelo v ljubljanskem UKC več kot 60 dni dopusta lani še 24 zdravnikov.
172 zdravnikov od skupno 1.248 (to je 14 odstotkov) je lani v UKC Ljubljana manjkalo več kot sto dni. To je 20 delovnih tednov ali skoraj pol leta. Podatek vključuje tudi porodniške in bolniške dopuste.
41 dni imajo povprečno dopusta zdravniki v UKC Ljubljana. Pri izračunu povprečja smo izločili vse z manj kot zakonsko določenimi 20 dnevi, saj so imeli ti priznan le sorazmerni del dopusta.
18 dodatnih dni dopusta lahko dobijo radiologi zaradi izpostavljenosti sevanju. Za delo z duševno motenimi ali prizadetimi se dopust lahko podaljša za 15 dni.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.