Dotcom se lahko spet smeji policiji

Foto: EPA
Foto: EPA
Kim Dotcom, ekscentrični ustanovitelj spornega spletnega mesta za izmenjavo datotek Megaupload, je dosegel novo zmago. Včeraj je novozelandsko sodišče tamkajšnji policiji naložilo, da mora vrniti vse datoteke, ki se ne tičejo preiskave.
Oglej si celoten članek

Odločitev sodišča je zadnja v prid 39-letnega Kima Dotcoma, potem ko so v mednarodni akciji s pomočjo ameriških varnostnih organov januarja 2012 ugasnili priljubljeno stran Megaupload, Dotcoma pa prijeli zaradi suma kršitve avtorskih pravic, pranja denarja in izsiljevanja. Takrat so se številni uporabniki strani pritoževali, da so jim izginili celotni arhivi povsem legalnih datotek. 

Novozelandski preiskovalci morajo sedaj v skladu z odločitvijo znova pretresti ves digitalni material in iz njega izločiti vse, kar ni predmet preiskave, ter to tudi vrniti.

Že lanskega junija je sodišče ugotovilo, da je bil sodni nalog za hišno preiskavo, ki ga je tamkajšnja policija izvedla na zahtevo ameriškega FBI, nezakonit. S tem pa je bil onemogočen prenos zaseženih trdih diskov izven ozemlja Nove Zelandije, ne da bi naprave prej izdatno pretresli. 

Megaupload naj bi ameriško filmsko industrijo zaradi kršitve avtorskih pravic stal več kot pol milijarde dolarjev prihodkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.