Drago do advokature

Foto: Saša Despot Slovenija 16.01.2013 Kranjsko okrozno drzavno tozilstvo je sicer na podlagi obse
Poklici. Da diplomant prava postane odvetnik, najprej potrebuje tri tisočake.
Oglej si celoten članek

Ko diplomant prava v Sloveniji želi postati odvetnik, mora najprej plačati pravniški državni izpit (PDI), še več pa odštejejo za obvezno članstvo v Odvetniški zbornici Slovenije. Arhitekt, ki želi delovati kot odgovorni projektant posameznega načrta, se mora včlaniti v Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (Zaps), a je vstop "cenejši" kot pri odvetnikih. Bodočim zdravnikom strokovni izpit plača delodajalec.

Nekoč brezplačen

PDI ali pravosodni izpit je postal plačljiv že leta 2008, a je država strošek sprva zalagala, in če se kandidat pozneje ni zaposlil na sodišču, tožilstvu, pravobranilstvu ali ministrstvu, je moral plačati. Zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) je določil, da stroške v vsakem primeru plača kandidat sam, poleg tega pa je izpit postal plačljiv tudi v primeru, če je bil kandidat neuspešen.

Cena izpita, ki jo oblikuje ministrstvo za pravosodje, tako trenutno znaša 702,82 evra (polna cena velja le ob prvem pristopu, ponavljanja so cenejša). Vpis v zbornico za odvetniškega pripravnika znaša 500 točk (229,5 evra), za odvetniškega kandidata 2.500 (1.147,5 evra), polna višina vpisnine za odvetnika pa 5.000 točk (2.295 evrov), od katere se odštejejo že plačane vpisnine. Odvetniški kandidati plačujejo še slabih 10 evrov mesečne članarine, kar traja eno leto. Skupaj torej bodoči odvetniki odštejejo dobrih 3.000 evrov, k čemur ni prišteto še zavarovanje odgovornosti, ki jo plačujejo tudi kandidati.

Arhitekti tudi z izpitom

Diplomanti, ki so pridobili strokovni naziv doktor medicine, se zaposlijo kot pripravniki. Pripravništvo traja šest mesecev in se konča s strokovnim izpitom, cena pa znaša 317,14 evra in se od uvedbe še ni spreminjala. Članstvo pripravnikov v zdravniški zbornici znaša 163,08 evra na leto. Za razliko od pravosodnega izpita, stroške strokovnega izpita za zdravstvene delavce krije delodajalec, ki kandidata prijavi. Do zdravniške licence ga čaka še obsežna in draga specializacija in specialistični izpit, ki stane 1.612,80 evra, kar prav tako krije delodajalec, v primerih javne mreže torej zdravstvena blagajna.

"Poklic arhitekta oziroma odgovornega projektanta arhitekture ni reguliran le v Sloveniji, ampak v večini držav v Evropi in po svetu," pravijo v Zapsu. Pogoj za vpis v imenik zbornice je strokovni izpit. Izpitna pristojbina za osnovni izpit znaša 440 evrov, za dopolnilni pa 308 evrov. Pri obeh je višina prijavnine še 176 evrov, popravni izpit pa stane 220 evrov. Vpis v imenik Zapsa stane 265 evrov, članarina za leto 2013 pa 195 evrov, še pojasnjujejo na zbornici.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.