Dragonji v hišo ne bomo gledali

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Premoženje. Metod Dragonja prvi v tej vladi, ki ga ni razkril.
Oglej si celoten članek

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja je podatke o premoženju posredoval Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), a jih ni razkril tudi javnosti, kar so storili vsi ministri te vlade, predsedniki parlamentarnih strank in poslanci.

Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije so funkcionarji obvezani podatke o premoženjskem stanju posredovati KPK v enem mesecu po nastopu in po prenehanju funkcije ter znova leto po tem. Ustanovi, kjer opravljajo funkcijo, morajo sporočiti podatke o podjetjih, v katerih so več kot petodstotni solastniki ali so na vodilnih mestih sami ali njihovi družinski člani. Zakon pa od njih ne zahteva, da podatke razkrijejo tudi javno. 



Stranke za razkritje

Vseeno v parlamentarnih strankah to podpirajo. V SLS menijo, da bo kljub pravici do nerazkritja takšno "skrivanje" prineslo dvome o njegovih odločitvah, v SDS pa si že dlje prizadevajo, da bi bil sprejet zakon o javnosti premoženja funkcionarjev. Prizanesljivejši so v koalicijskih strankah. V DL menijo, da mora vsak javni funkcionar sam presoditi, katere zasebne podatke je pripravljen razkriti javnosti, v SD pa, da kadar javnost nima vpogleda v premoženjsko stanje javnih oseb, to vodi v razmišljanje, da se nekaj namenoma prekriva. Iz PS, ki je Dragonjo predlagala za ministra, stališča niso sporočili, a vsi njihovi ministri so premoženje razkrili.

Visoka pričakovanja

Politični analitik Matej Makarovič pravi, da Dragonja premoženja morda ni razkril zaradi negativnih konotacij imetja, saj je med Slovenci prisoten izrazit antielitizem in egalitarizem. Dodaja, da ni sporno, če v politiko vstopajo bogati posamezniki, ampak če se jim premoženje bistveno poveča, kadar so v politiki. Vseeno ocenjuje, da bi Dragonja "ravnal politično bistveno modreje, če bi premoženje razkril, saj vsaka netransparentnost vzbuja sume, celo če razlogov zanje ni".

Igor Pribac se s tem strinja, dodaja pa, da se pri nas pričakovanja, kaj mora biti javno, povečujejo. Ob tem je spomnil na Gregorja Golobiča, ki je javnosti sporočil podatke o premoženju, a ne v celoti, zato je odstopil. Če bi sledili analogiji iz primera Golobič, bi, kot meni Pribac, lahko zdaj nekdo odstop zahteval tudi od Dragonje, ki se o premoženju sicer ni zlagal, ga pa je zatajil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 13:08 25. Marec 2014.

    Če ne bodo gledali v hišo na Bregu ob Savi, naj pa pogledajo v razkošno vilo na Hrvaškem.?

  • 13:15 24. Marec 2014.

    Odsotnost zgledov<br />Če se hočemo razviti v zgledne ljudi, moramo torej imeti okoli sebe ljudi, po katerih se lahko zgledujemo. …

  • 11:24 24. Marec 2014.

    Na nek način ima človek prav. Mediji bi morali gledati rezultate dela ministra, ne pa objavljati rumenih člankov o premoženju. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.