Dramatično v Hrastniku, župan razočaran nad državo

Foto: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Sedem oskrbovancev iz Doma starejših Hrastnik, ki so okuženi z novim koronavirusom, so danes popoldne premestili na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, je v izjavi medijem danes pojasnil direktor doma Drago Kopušar.
Oglej si celoten članek

Hrastniški župan je opozoril, da je eno od žarišč okužbe v občini blokovsko naselje Log nad Hrastnikom.

V ponedeljek so po besedah Kopušarja odvzeli 77 brisov oskrbovancem in zaposlenimi v domu. Analize so pokazale, da se je na novo okužilo 10 oskrbovancev in ena zaposlena, tako je v domu skupno z novim koronavirusom okuženih 18 oskrbovancev in sedem zaposlenih.

Ker v t. i. rdeči coni doma starejših nimajo dovolj prostora za namestitev vseh okuženih oskrbovancev, so ob informaciji o novih potrjenih okužbah v vodstvu doma za pomoč pri iskanju začasne rešitve prosili ministrstvo za zdravje. Skladno z dogovorom so tako sedem okuženih oskrbovancev premestili na zdravljenje v Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica.

"Naše stališče je, da bi bilo treba vse okužene oskrbovance doma namestiti izven domskih prostorov. A zdravstvena politika pravi, da je treba hospitalizirati le tiste, ki potrebujejo intenzivno nego," je dejal Kopušar.

Danes se v hrastniškem domu starejših mudijo zdravstveni delavci iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki so pomagali že pri reševanju težav z okužbami v ljutomerskem domu starejših. Kopušar od njih pričakuje konkretne rešitve za ločevanje okuženih stanovalcev od zdravih in za ureditev kadrovske stiske, s katero se soočajo.

Kopušar je izrazil skrb za zaposlene v domu, ki od prve odkrite okužbe 10. julija zavzeto delajo in so telesno ter duševno zelo preobremenjeni. "Bojim se, da bodo pregoreli. V primeru bolniškega staleža, ne vem, kako bi organizirali delo. Potrebovali bi 10 zdravstvenih delavcev, da bi vsaj malo ublažili posledice okužbe," je ocenil.

Pričakuje, da bodo morali tudi v sredo ministrstvo za zdravje prositi za premestitev novo okuženih oskrbovancev na zdravljenje v bolnišnico. V Domu starejših Hrastnik je v oskrbi 128 oseb, zanje pa skrbi okrog 75 zaposlenih.

Funkl: pričakoval sem, da ima država pripravljene ukrepe

Po napovedih hrastniškega župana Funkla bodo v sredo začeli z dodatnim čiščenjem in razkuževanjem blokov na Logu. Še enkrat nameravajo zdravstveno inšpekcijo pozvati, naj preveri osebe z izdano odločbo o karanteni.

Funkl je bil kritičen tudi do odzivanja na pojav okužbe v hrastniškem domu starejših: "Pričakoval sem, da ima država bolj odločne kanale za ukrepanje v primeru okužb v domovih starejših. A ni tako. Čeprav smo že imeli okužbe v štirih domov, država vsakič išče nove rešitve."

Župana pa skrbi tudi to, da ima nekaj večjih zasavskih podjetij med svojimi zaposlenimi tudi kar nekaj okuženih z novim koronavirusom.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:11 22. Julij 2020.

    KKK ali Krek - Kacinov klub ,ki zavajajo in venomer spreminjajo navodila sebi v prid . Ali je naslednja opcija …

  • 07:02 22. Julij 2020.

    Se bo kmalu oglasil tisti gobčni iz Golnika. Bo vse razložil.

  • 21:28 21. Julij 2020.

    ja seveda,kaj pa te...situacija je deamaticna pa same take...ne zmoremo vec... a vsi ze vejo,kaki in kaj okol te koronije... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.