Dražje cigarete

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal)
S 1. aprilom so se podražile cigarete. Za zavojček najbolj prodajanih 10 centov več kot doslej, kar predstavlja 3,8-odstotno povišanje. Podražitev posledica zvišanja trošarin.
Oglej si celoten članek

Z današnjim dnem so se podražile cigarete, zato je treba za zavojček najbolj prodajanih cigaret znamk Boss in West odšteti 2,70 evra oziroma 10 centov več kot doslej, so sporočili iz Tobačne Ljubljana. To pomeni 3,8-odstotno povišanje.

Podražitev cigaret je posledica zvišanja trošarin, ki ga je vlada v skladu z aprila lani uveljavljeno novelo zakona o trošarinah sprejela pred tremi tedni. Z današnjim dnem se je namreč trošarina za cigarete zvišala s 77 na 80 evrov za tisoč kosov, čemur so zavezanci v skladu s pričakovanji vlade sledili z dvigom drobnoprodajnih cen cigaret.

Skupaj z 20-odstotnim davkom na dodano vrednost znaša celotna obremenitev cigaret s povprečno drobnoprodajno ceno 102 evra za tisoč cigaret oziroma 2,04 evra za zavojček dvajsetih cigaret, so izračunali na finančnem ministrstvu.

Dodatnih 15 milijonov evrov dohodka
Vlada si zaradi zvišanja trošarin za cigarete obeta 14,9 milijona evrov dodatnih proračunskih dohodkov na leto oziroma 1,24 milijona evrov na mesec.

Pred tem so se trošarine za cigarete nazadnje zvišale 1. aprila lani z uveljavitvijo omenjene novele zakona o trošarinah. Ta določa, da se bodo trošarine naslednjič zvišale 1. aprila 2012.

Kadilcev ne bo nič manj
"Nad podražitvijo v društvu niti nismo presenečeni, saj gre za napovedani vladni ukrep, ni pa seveda nihče vesel podražitve, pa naj bo to hrana ali cigareti. Da bo s tem kaj manj kadilcev, ne verjamem, celo nasprotno si upam trditi, da je kadilcev z leti več. Kar zadeva trošarine pa 80 odstotkov od cene vsake škatlice pobere država, 20 odstotkov tobačna industrija. V svetu tobačna industrija letno naredi 12 bilijonov dolarjev prometa, zato pravim, da tobačni lobi nikoli ne bo ukinjen, saj je premočan. In če od teh 12-ih bilijonov 80 odstotkov dobijo države, ima že država toliko od tega, da se lahko vprašamo, kaj je bolj pomembno - denar ali zdravje?" je ob  podražitvi dejal idejni vodja pred petimi leti ustanovljenega Društva kadilcev in ljubiteljev tobaka Jaka Hergeršič

Društvo, ki danes šteje okoli 600 simpatizerjev,  je bilo ustanovljeno predvsem z namenom predstavitve  zgodovine tobaka in kajenja, saj je, kot še pravi Hergeršič, pri nas zelo malo prevedenega pisnega materiala. "Po sprejemu  ZOUTI-ja (Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, op.a.) pa se je hitro pokazalo, da tudi kadilci kot množica potrebujemo nek glas in preko društva se je izkazalo, da to lahko dobro naredimo, predvsem v zadnjem času, ko nekatera društva in organizacije skušajo kadilce kriminalizirati in nas predstaviti kot kriminalce. A mi delujemo v obratni smeri, saj smo tudi kadilci ljudje z razumom, čustvi in pametjo," je še dodal. Zato se na srečanjih pogovarjajo o zgodovini tobaka in kajenja, o tobaku kot kulturni rastlini, vsako leto na novo posadijo njivo tobaka. "Daleč od tega, da bi mi samo kadili in spodbujali kajenje," je še pojasnil.

Kajenje v avtomobilu, v katerem se prevažajo otroci, mlajši od šestnajstih let, so že prepovedali na Cipru. Podobne omejitve pripravljajo tudi v Britaniji, Italiji, na Finskem in Nizozemskem.

Za mlade tobak bolj dostopen
Hergeršič skozi društvo še opaža, da se vedno več kadilcev, predvsem mladih,
zateka k tobaku. "Tobak je dokaj cenejši od cigaret. Zdi se mi, da je ta trend danes kar aktualen."

V društvu pa odločno nasprotujejo ideji o prepovedi kajenja v avtomobilih, s katero se ne strinjajo tudi tobačni lobiji, ki pravijo, da bi takšna prepoved posegla v osebno svobodo posameznika. "Če imam v avtu otroke, je jasno, da v njem ne bom kadil. Za to res ne potrebujem zakona," je sklenil Hergeršič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.