Dražje cigarete, energenti in alkohol

Foto: Žurnal24 Največ mladih kadilcev je v Bolgariji (31 odstotkov), najmanj pa na Švedskem in
Višje trošarine na cigarete bodo začele veljati že s 1. aprilom. Trošarine na energente in alkohol pa bodo kljub podlagi v zakonski noveli za zdaj še nespremenjene.
Oglej si celoten članek

S 1. aprilom se bo trošarina za cigarete, ki zdaj znaša 69 evrov, tako zvišala na 74 evrov za tisoč kosov, nato pa se bo zvišala še dvakrat. S 1. aprilom 2011 bo trošarina določena pri 79 evrih, s 1. aprilom 2012 pa pri 84 evrih za tisoč kosov.

S 1. aprilom letos bo tako zavojček najbolj prodajanih cigaret namesto 2,2 evra stal 2,3 evra.

V osnutek novele zakona o trošarinah je poleg tega zapisala tudi možnost višjih trošarin za energente in alkohol, kar pa po besedah ministra za finance Franca Križaniča ne pomeni tudi njihovega dejanskega zvišanja.

Vlada je s tem po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Helene Kamnar le pridobila manevrski prostor za morebitno poznejše višanje ali nižanje trošarine.

Poleg tega bo izenačena obdavčitev poslovne uporabe električne energije s tisto za neposlovno uporabo elektrike, hkrati pa se odpravlja tudi še lani uvedena vrednostna omejitev pri uveljavljanju nižje trošarine za dizelsko gorivo, ki se uporablja za pogon tovornih vozil za komercialno uporabo. Zdaj je vračilo trošarine omejeno na 130 evrov za tisoč litrov dizelskega goriva, po novem pa omejitve ne bo več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.