'Droge financirajo vojno v Afganistanu'

Foto: Žurnal24 Samuel Žbogar @ Žurnal24
Slovenije bo odslej v Afganistanu sodelovala tudi drugačen način. Minister Samuel Žbogar je med drugim tudi pojasnil, zakaj je za Slovenijo sodelovanje v Afganistanu pomembno.
Oglej si celoten članek

Vodja slovenske diplomacije na obisku v Stockholmu Samuel Žbogar je pojasnil, da je Slovenija razen vojaškega zanemarila ostale oblike sodelovanja, ki naj bi jih do zdaj zanemarjali. 

 
 

Javnost je v vseh državah bolj in bolj kritična, a kljub temu moramo javnost prepričevati, zakaj smo v Afganistanu, zakaj je to pomembno.

Minister Samuel Žbogar o sodelovanju v Afganistanu

 
Minister o podrobnostih  ni želel govoriti. Je pa nakazal, da naj bi bil dokument nared v kratkem. Nove elemente pripravljata ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za obrambo. Na vprašanje, ali lahko podrobneje pojasni, za kakšne nove elemente gre, je minister odgovoril: "O tem je še prezgodaj govoriti, ker to še pripravljamo."

Pomembno je da sodelujemo v Afganistanu
Afganistan je bil sicer osrednja tema drugega dne neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU v Stockholmu. Ministri so se po Žbogarjevih besedah pogovarjali o položaju v državi po volitvah, o drugem krogu in o nujnosti, da se razčistijo obtožbe o ponarejenem izidu prvega kroga. Govorili so tudi o vlogi EU v Afganistanu. "Javnost je v vseh državah bolj in bolj kritična, a kljub temu moramo javnost prepričevati, zakaj smo v Afganistanu, zakaj je to pomembno," je poudaril minister Žbogar.

Sam na to vprašanje odgovarja z naslednjimi argumenti: "Prvič, zaradi človekovih pravic, ki so za EU zelo pomembne. Drugič, to je država, ki se postavlja, in pomembno je, da ji EU pomaga, da se bo postavila na lastne noge, tako da ne bo predstavljala grožnje mednarodnemu miru in s tem miru v EU."

 

Vojno financira droga

EU ima po besedah ministra Žbogarja globalno odgovornost za mir na tem svetu, saj mora, če želi biti globalni igralec, prevzemati tudi globalno odgovornost. "Večina drog v EU prihaja iz Afganistana in to so droge, ki financirajo to vojno," je še dodal.

Policijska misija
Ministri so tako govorili še o krepitvi prisotnosti EU v državi tako s policisti kot z razvojno pomočjo. "Dela se plava knjiga, pregled tega, kaj EU in posamezne države delajo v Afganistanu," je pojasnil.

EU je v Afganistanu prisotna s policijsko misijo, ki je tarča številnih kritik v zvezi Nato in drugod, češ da ni dovolj velika in učinkovita. Minister je o teh kritikah menil, da se je EU odločila, da bo imela v misiji 400 policistov, kar ni velika številka, da pa ti vseeno pomagajo izobraževati lokalne policiste, da bi sami začeli prevzemati kontrolo reda v svoji državi. V tej misiji Slovenija sicer ne sodeluje, a minister Žbogar ni potrdil, da naj bi v prihodnosti sodelovala.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.