Drugi se hvalijo, pri Pirc Musarjevi skrivnostni

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Se v predsedniško tekmo s svojim kandidatom spušča tudi SD?
Oglej si celoten članek

Glasbenik in humanitarec Gregor Bezenšek mlajši bo danes kot prvi uradno vložil predsedniško kandidaturo za predsedniške volitve, ki bodo 23. oktobra. Bezenšek bo kandidaturo vložil kmalu po tem, ko mu je uspelo zbrati potrebnih pet tisoč overjenih podpisov. 

Foto: Anže Petkovšek Janez Cigler Kralj Predsedniško kandidaturo bo danes vložil tudi Janez Cigler Kralj, ki ga je vodstvo NSi prejšnji teden imenovalo za kandidata stranke. Vodja poslanske skupine NSi  podpisov na terenu ni zbiral, saj kandidira s podporo stranke in podpisi poslancev. 

Iz štaba Anžeta Logarja, poslanca SDS so sporočili, da je že v prvih treh dneh zbiranja podpisov uspel zbrati 12 tisoč podpisov. Kandidaturo naj bi vložil naslednjo sredo, dan pred uradnim začetkom volilne kampanje, takrat je tudi pričakovati uradno podporo SDS. Ankete javnega mnenja Logarju kažejo zanesljivo uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev, ni pa še znano, kako bo nanj vplivala kandidatura Cigler Kralja. 

Po neuradnih informacijah se v predsedniško tekmo spušča tudi SD, ki je sicer v času, ko je bila aktualna še kandidatka GS Marta Kos sporočil, da svojega kandidata ne bo imel. V spremenjenih okoliščinah naj bi v kandidaturo privolil evropski poslanec Milan Brglez.

Foto: Mateja Jordović Potočnik Nataša Pirc Musar Prihodnji teden bo kandidaturo vložila tudi odvetnica Nataša Pirc Musar. Koliko glasov je Pirc Musarjeva zbrala, v njenem štabu ne razkrivajo, se pa je kandidatka zahvalila "pet in več tisočim", ki so ji namenili podpis. 
Pirc Musarjevi ankete javnega mnenja trenutno kažejo najbolje, vendar pa ne absolutne zmage, ki bi pomenila, da se ji v drugem krogu ni treba spopasti z Logarjem. Nekoliko manj gotovosti bi za Pirc Musarjevo pomenila tudi kandidatura Brgleza. 

Dovolj podpisov podpore je zbral tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki ga je pri kandidaturi podprla Vesna – zelena stranka. Zaradi strankarske podpore je Prebilič potreboval le 3000 podpisov, vendar je, kot so sporočili iz njegovega štaba, zbral dovolj podpisov, četudi podpore Vesne ne bi dobil. Tudi Prebilič bo kandidaturo vložil prihodnji teden.

Skrajni rok za vložitev kandidatur je sreda, 28. september. 

Foto: Saša Despot Ivo Vajgl Nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl podpise še zbira. Vajgla sta podprli stranka Naša prihodnost in LDS.

Medtem v Levici še poteka evidentiranje kandidatov, svet stranke Gibanje Svoboda pa bo v četrtek odločal, ali bodo na prihajajočih predsedniških volitvah podprli katerega od kandidatov ali bodo morda v tekmo, po tem, ko je od tega odstopila Marta Kos, poslali drugega kandidata, kar pa je malo verjetno. 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:20 13. September 2022.

    Kamdidati bi morali imeti enake pogoje za kandidaturo. Stranke pač ne bi smele pri ozbiri kandidata imeti nobene vloge, torej …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.