Drugič rojeni Sutorman

Foto: Žurnal24 Boris Capuder, vodja društva Bracera, se zavzema za ohranitev sečoveljskega škve
Loger. Naša ladjarska dediščina je bogatejša za 16-metrsko lesenjačo.
Oglej si celoten članek

“Taka in tako skrbno obnovljena lesena barka ni bila pri nas splovljena že od leta 1962. Loger je bil narejen leta 1951 v Šibeniku, naš član Miran Trša iz Maribora pa ga je razpadajočega kupil in leta 1988 pripeljal sem iz Črne gore, a ga je temeljito začel obnavljati šele leta 2000,” zadovoljen pripoveduje zgodbo nove slovenske lesenjače Boris Capuder, ki je duša in gonilna sila društva Bracera.

Škver naj ostane
Krajinski park. Vodja škvera Boris Capuder je tudi borec za ohranitev sečoveljskega polotoka in škvera. “Veljaki želijo pozidati ta kmetijska zemljišča, ob solinah naj bi zrasla luksuzna marina z 800 privezi – in s tem bi uničili vse,” se huduje in pristojne poziva, naj proti pozidavam ukrepajo.

“Manjkata še jambora in uteži, motor je vgrajen, a bo treba še marsikaj postoriti,” je 16-metrske barke vesel tudi Trša. Barka, ki je ime dobila po črnogorskem kraju Sutorman, ima štiri kabine z osmimi ležišči, kuhinjo, salon, krmarnico … Vanjo je vložil več kot deset tisoč ur dela, seveda precej smisla za ohranjanje avtentičnosti in denarja. “Ni denarja, ki bi poplačal ves trud,” pravi in se že veseli prvega dopusta z njo.

Društvo v edinem delujočim škveru pri nas ob Sečoveljskih solinah nadaljuje stoletno tradicijo gradnje in restavriranja lesenih plovil. Trenutno obnavljajo kakih 12 večjih in manjših lesenjač.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.