Država ga polomi, državljan plača

Foto: Žurnal24 main Samozaposleni
Kaznovani. Prejemnike subvencij za samozaposlitev, ki dohodninskega ugovora niso oddali, čaka globa. Privilegiran. Državni zavod, ki je napako zakrivil, pa ne bo kaznovan.
Oglej si celoten članek
36 jih v roku ni podalo ugovora na dohodninski izračun, zato jim grozi, da bodo oglobljeni.

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) nihče ne bo odgovarjal, ker samozaposlenim, ki si obračunavajo normirane stroške in so lani prejeli subvencijo za samozaposlitev, niso odtegnili akontacije od dohodnine. Prav tako ZRSZ ne bo kaznovan, ker o izplačanih subvencijah ni obvestil ne dacarjev ne samozaposlenih, kar morajo vsako leto do 31. januarja storiti vsi izplačevalci.

Za zavod ni zakona
Odgovorna oseba v državnem organu ali samoupravni lokalni skupnosti za prekršek odgovarja le, če tako predpisuje zakon. Zakon o davčnem postopku nima kazenske določbe, ki bi v tem primeru omogočala sankcioniranje,” pravijo na Davčni upravi RS (Durs). Spomnimo: predpisana globa za druge izplačevalce, če dacarjem v roku ne dostavijo podatkov, je od 1.600 do 25 tisoč evrov, za odgovorno osebo pa od 400 do štiri tisoč evrov.

Globa do 1.200 evrov

118 zavezancem je ZRSZ pozabil odtegniti akontacijo od subvencije za samozaposlitev.

ZRSZ je potem, ko so tisti iz prve tranše že dobili informativni izračun dohodnine, zavezance pozval, naj podajo ugovor in “prijavijo” svojo subvencijo. To jih je do 30. aprila, ko se izteče rok, storilo le 82 od 118. Preostale lahko Durs kaznuje z globo od 400 do 1.200 evrov, in sicer jih lahko terja še štiri leta od poteka roka za ugovor.

Odkupili se ne bodo
Dejansko so prejemniki subvencije dobili subvencijo v celoti, brez odtegljaja akontacije dohodnine.” Tako so nam na zavodu odgovorili, ko smo jih že pred časom povprašali, kako se bodo oddolžili subvencionirancem, ki bodo zaradi njihove napake dobili vrnjenega manj denarja, pa še tistega več mesecev pozneje kot bi ga sicer.

Če zavod za zaposlovanje ne bo kaznovan, to ni pošteno do vseh drugih, ki so kaznovani za vsako napako. Če morajo odtegniti akontacijo, bi morali odgovarjati kot vsi drugi, saj smo pred zakonom vsi enaki.
Polona Urh, 
računovodkinja

Tistim, ki so ugovor oddali, bo Durs nove odločbe izdal do 31. oktobra. Če uveljavljajo normirane stroške v višini 25 odstotkov, jim bodo od subvencije pobrali slabih 844 evrov. Zavezancem, ki uveljavljajo normirane stroške v višini 70 odstotkov, pa bodo odtegnili nekaj več kot 337 evrov.

Na vprašanje, zakaj akontacije niso odtegnili, na ZRSZ v svoj zagovor navajajo, da samostojni podjetniki z normiranimi stroški predstavljajo le pet odstotkov vseh upravičencev in da jih je Durs na obveznost odtegljaja opozoril šele oktobra lani, kar pa na Dursu zanikajo. Pojasnilo so menda na svoji spletni strani objavili že maja, ko jih je o tem spraševalo ministrstvo za delo.

Mini intervju: Igor Šoltes, Računsko sodišče RS
Država ne bi smela dolžnosti prelagati na ljudi

Kako komentirate to, da ZRSZ za napako ne bo kaznovan, zavezanci pa?

Država je vedno močnejša stranka v odnosu tako do fizičnih kot do pravnih oseb. Na splošno bi morala država v odnosu do fizičnih oseb te bolj zaščititi, ne pa da svoje dolžnosti potem prelaga na ljudi.

Na takih primerih se kažejo sistemske pomanjkljivosti. Imate tudi absurde, ko je določeno ravnanje po zakonu določeno kot prekršek, ni pa določen prekrškovni organ, na katerega bi vložili predlog za pregon.

Generalno je narobe predvsem to, da ta sistem očitno deluje slabše od pričakovanj, da ne bom rekel, da neučinkovito.

Katere podobne težave opazite revizorji pri delu?
Ko bi po logiki stvari moralo iti za prekršek, pa določeno ravnanje ni opredeljeno kot tako, bi pa po vseh znakih moralo biti prekršek. Takih primerov imamo kar nekaj tudi na področju volilne kampanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.