"Država je pozabila na nas"

Foto: Anže Petkovšek slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Foto: Profimedia Denar Foto: Profimedia Denar
Tisti, ki dobivajo otroške dodatke, bodo dobili dodatna nakazila, starši starejših otrok, ki imajo državno štipendijo, pa nič.
Oglej si celoten članek

"Imam dve hčerki, oktobra bosta obe na faksu, imata državno štipendijo. Kdor ima mlajše otroke, bo dobil podvojen otroški dodatek, jaz pa nič, pa mi lahko verjamete, da so stroški za najstnike precej višji kot za majhne otroke," nam je povedala bralka.

Njena trditev, da ji ne pripada noben dodatek, drži. Zakon, ki so ga v petek sprejeli v parlamentu, določa dodatno izplačilo za prejemnike otroških dodatkov, ne pa za prejemnike državnih štipendij.

Če je družina v četrtem dohodkovnem razredu, bi, če bi bili hčerki še v srednji šoli, prejela trikrat po 126 evrov, skupaj 379 evrov, tako ji ne pripada nič.

"Razmere na področju draginje in socialnega položaja ljudi bomo spremljali še naprej in po potrebi sprejeli še dodatne ukrepe," so na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve odgovorili na vprašanje, ali predvidevajo kakšen dodatek tudi za prejemnike državnih štipendij.

Dodali so še, da je bil že sprejet zakon, ki uvaja enkratni energetski dodatek za prejemnike socialne pomoči ali varstvenega dodatka, a omenjena družina ni v tej kategoriji. Ta enkratni energetski dodatek bo izplačan najpozneje novembra 2022, za izplačilo ne bo treba vložiti vloge. Znašal bo: 

200 evrov za samske osebe,

200 evrov za enostarševske družine (povečan za 118 evrov za vsakega otroka oziroma za 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo),

314 evrov za dvostarševske družine (povečan za 118 evrov za vsakega otroka oziroma za 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo),

314 evrov za pare brez otrok.

Trikrat podvojen otroški dodatek

Prejemniki otroškega dodatka pa bodo decembra, januarja in februarja prejeli približno podvojen otroški dodatek, podvojen bo sicer le za tiste, ki imajo enega otroka. Draginjski dodatek bo namreč znašal toliko, kot znaša otroški dodatek za prvega otroka v dohodkovnem razredu, v katerem je družina, v enaki višini pa bo pripadal vsem otrokom v družini (otroški dodatek je za drugega otroka sicer višji kot za prvega in za tretjega višji, kot za drugega).

Za izplačilo draginjskega dodatka ne bo treba vložiti vloge, zadošča veljavna odločba za otroški dodatek. 

Zaradi draginjskega dodatka družine ob naslednji izdaji odločbe ne bodo padle v višji dohodkovni razred, saj se po zakonu ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Prav tako se od draginjskega dodatka ne bodo obračunali prispevki in dohodnina.

Izplačilo draginjskega dodatka za prejemnike otroških dodatkov bo stalo 63 milijonov evrov, 21 letos (decembra) in 42 prihodnje leto.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 23:15 27. September 2022.

    Enim se pomaga, drugim ne. To ni fer. Vsem bi se moral pomagat, enako. Revni izrabljajo državni denar, oni bogatejši …

  • 17:20 26. September 2022.

    edini ki dejansko do sedaj nis(m)o dobili od države nič, smo srednji delavski razred, tisti, ki davke plačujemo od plače, …

  • 17:33 25. September 2022.

    Ko je treba pobirati davke država ne pozabi prav na nikogar.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.