Država popustila: Registrskega računa za delnice do konca leta ni treba zapreti

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Registrske račune, ki jih mora centralna depotna družba v skladu z zakonom o nematerializiranih vrednostnih papirjih ukiniti do 1. januarja 2017, bodo začasno nadomestili prehodni računi.
Oglej si celoten članek

"Z njih bo možno vrednostne papirje na trgovalne račune v skladu s predvidenimi spremembami pravil centralne depotne družbe prenašati, dokler ne bodo dejansko položeni pri sodišču," sporočajo s finančnega ministrstva. 

Fizične osebe bodo torej praviloma imele možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oziroma prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje. 

Do izteka omenjenega roka, 1. januarja 2017, ne bo prišlo do prenosa vseh nematerializiranih vrednostnih papirjev z registrskih na trgovalne račune. 

Pri centralni depotni družbi bo po ocenah konec leta odprtih še 135.000 registrskih računov. V številkah to pomeni, da bo ostala slaba polovica računov, vrednostno pa se bo na njih vodilo še manj kot štiri odstotke nematerializiranih vrednostnih papirjev glede na vrednosti z dne 1. januarja 2016, če upoštevamo samo fizične osebe, pa manj kot tretjina vrednosti. 

Foto: zurnal24.si Obvestilo KDD

Kljub temu da bodo ob koncu leta na registrskih računih, ki bodo 1. januarja ukinjeni, še vodeni nematerializirani vrednostni papirji, to ne pomeni, da bodo 1. januarja vsi takoj preneseni v sodni depozit. Tega zakon niti ne zahteva niti to ni tehnično izvedljivo. Položitev nematerializiranega vrednostnega papirja pri sodišču se namreč lahko izvede le na podlagi njegovega sklepa. 

---------------

O tematiki smo na portalu Žurnal24.si že precej pisali:

---------------

"Ker si želimo, da proces ukinitve registrskih računov ne bi povzročal nepotrebnih stroškov imetnikom vrednostnih papirjev in ogrozil delovanja sodišč, bodo sledeč predvidenim spremembam pravil centralne depotne družbe od 1. januarja 2017 nematerializirani vrednostni papirji, ki do poteka roka ne bodo preneseni z registrskega na trgovalni račun, še vedno vodeni na računu, ki sicer ne bo več registrski, a se bo še vedno glasil na dotedanjega imetnika in bo še vedno v domeni centralne depotne družbe. Imetnik bo imel ves čas, ko se bodo njegovi vrednostni papirji še nahajali na tem računu, možnost, da odpre trgovalni račun in vrednostne papirje prenese nanj," nova pravila pojasnjujejo na finančnem ministrstvu. 

Foto: Profimedias denar euro štetje

Koliko časa bodo imetniki lahko imeli pomožne račune še ne znajo oceniti. Tudi proces izvajanja sodnih depozitov terja svoj čas. Opravljeni razgovori so pokazali, da namerava centralna depotna družba v sodni depozit najprej prenašati vrednostne papirje pravnih oseb (za katere je rok za prenos potekel 30. septembra letos), šele nato bi sledil prenos vrednostnih papirjev fizičnih oseb, in sicer ob upoštevanju načela neoviranja že tekočih procesov, usmerjenih v uskladitev z zakonskimi zahtevami. 

Fizične osebe bodo torej praviloma imele možnost, da tudi po poteku roka odprejo trgovalni račun in brez stroškov, vezanih na postopek s sodnim depozitom oz. prevzemanjem vrednostnih papirjev iz sodnega depozita, ohranijo svoje vrednostne papirje.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • mp5
    10:03 19. December 2016.

    No ja francl, zdej je pa tistih 200 župnikov krivih. Verjemi, da so samo zdravniki s svojo uspešno stavko pobrali …

  • 21:01 18. December 2016.

    Se strinjam. Skrbi jih,da na sodiščih ne bi imeli preveč dela ?

  • 19:10 18. December 2016.

    še vedno so in bodo pobirali in kradli bogi raji!!! cerkvena mafija pa ne plačuje davkov, država jim izplačuje plače, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.