Državni milijoni za Cerkev

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Denar. RKC dobi vsako leto več kot deset milijonov evrov iz državne malhe. Oproščeni. Cerkev ne plačuje niti davkov od darov niti dajatev na nepremičnine, v katerih mašujejo.
Oglej si celoten članek

Premoženje. Rimskokatoliška cerkev (RKC) od Urada Vlade Republike Slovenije za verske skupnosti (UVS) vsako leto prejme okoli 2,3 milijona evrov za del socialnih prispevkov cerkvenih uslužbencev. Hkrati dobiva denar od drugih proračunskih porabnikov za posamezne projekte, šolske programe, varovanje kulturne dediščine in podobno.

Milijoni prek ministrstev

Ker RKC ne nastopa kot enovit organ, ampak je sestavljena iz različnih nadškofij, škofij, župnij, redov, zavodov in drugih ustanov, ki se lahko prijavljajo na razpise za financiranje, je težko ugotoviti, koliko denarja RKC dejansko dobi od države.

Foto: Žurnal24 Tabela Na UVS pravijo, da nimajo podatkov o tem, "koliko sredstev cerkve ali druge verske skupnosti ter njihovi sestavni deli prejmejo prek ministrstev in občin". Na Supervizorju smo preverili nekaj večjih porabnikov državnega denarja, ki delujejo v sklopu RKC. Šest izbranih je lani od države dobilo 9,2 milijona evrov. Del tega denarja je sicer prišel od UVS za socialne prispevke.

Pahor več od Janše

Največji prejemnik državnih sredstev v sklopu RKC je Zavod sv. Stanislava. Upravlja gimnazijo, osnovno in glasbeno šolo ter dijaški in študentski dom. Za svoje pedagoške dejavnosti je največ denarja prejel od ministrstva za šolstvo in šport. Od leta 2003 (od takrat se zbirajo podatki) pa do danes je tako prejel 23 milijonov evrov. Zanimivo je, da je bil obseg financiranja v času Pahorjeve vlade večji kot financiranje v času vlade Janeza Janše.

Verniki darovali 2,6 milijona

Tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pravi, da financiranje zasebnih šol ne pomeni dejanskega financiranja Cerkve. Meni, da staršem le "omogoča izvrševanje temeljne, z mednarodnimi konvencijami priznane in ustavno zagotovljene pravice, da svojim otrokom zagotovijo takšno izobraževanje, ki je skladno z njihovim prepričanjem".

Meni tudi, da država Cerkvi ne financira njenih dejavnosti, ampak le "gmotno podpira in tako spodbuja cenejšo zasebno oziroma civilnodružbeno iniciativo pri izvajanju vse dražjih dejavnosti s področja socialne države". Dodaja, da se RKC večinoma financira sama, z darovi vernikov. Leta 2009 so verniki mariborske in ljubljanske nadškofije ter štirih škofij Cerkvi darovali skupno 2,6 milijona evrov.

Ne plačujejo davkov

Saje poudarja, da "cerkvenopravne osebe v skladu z zakonodajo plačujejo predvidene davke in prispevke". A Cerkev ima v lasti tudi veliko nepremičnin. Na Davčni upravi Republike Slovenije pojasnjujejo, da se nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačuje tako za zazidana kot nezazidana zemljišča.

Foto: Žurnal24 Tabela A verske skupnosti so oproščene plačevanja tega nadomestila za objekte, ki se uporabljajo za versko dejavnost. Dodajajo, da "prejemki Cerkve, ki jih ta dobi od svojih vernikov v tako imenovanih nabirkah pri obredih, mašah, porokah, pogrebih, krstih in birmah, niso obdavčeni".

Skoraj pet tisoč podpisov

Koalicija za ločitev države in Cerkve je v štirih mesecih zbrala blizu pet tisoč podpisov. Po pojasnilu Vlada Begana želijo s tem opozoriti, da se je država s financiranjem "postavila na stran Cerkve in tako prekršila načelo nevtralnosti, saj tako pomaga pri širjenju katoliške vere". Saje odgovarja, da "ločitev obeh pravnih subjektov pomeni zgolj prepoved prisiljevanja k veri, ne pa izločitve verske dejavnosti iz javnega prostora". Meni, da sta tako država kot Cerkev zavezani k sodelovanju pri "napredku skupnega dobrega".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 19:46 19. December 2011.

    se popolnoma strinjam. Trditi nekaj samo zato, da se pokaže naše nasprotovanje, je več kot noro.

  • 19:45 19. December 2011.

    Ubogi revež...pa nam zaupajte kaj so vam naredili!!!!

  • 19:43 19. December 2011.

    Le s čim cerkev pobira in lupi farane???????????? Mene še nikoli niso in tudi drugih ne, to zagotovo vem...če pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.