Državni prvak dekle zabodel in ji odsekal prst

Foto: D. M.
Foto: D. M.
23-letni Luka Gašparič, ki je Mariborčanko v Mestnem parku brutalno napadel zaradi neuslišane ljubezni, na mariborskem okrožnem sodišču krivde za poskus umora ni priznal.
Oglej si celoten članek

Mariborski Mestni park je bil septembra lani prizorišče grozljivega napada. Zdaj 23-letni študent telekomunikacij Luka Gašparič iz Dogoš je šel z nožem in kuhinjsko sekiro nad dve leti mlajše dekle, v katero je bil zaljubljen, vendar nesrečno. Ker mu ni vračala čustev, se ji je v preteklosti že maščeval in ji poškodoval avto.

Zalezoval jo je od julija

Zalezoval naj bi jo od lanskega julija in ji pošiljal kupe SMS-sporočil. Brez uspeha. V njem naj bi se razraščalo ljubosumje in skoval je peklenski načrt. Poslal naj bi ji sporočilo, da je pri akvariju pustil škatlo s sporočilom zanjo, in Mariborčanka je res šla ponjo. Gašparič naj bi se ji približal izza hrbta in jo tako presenetil, ter jo večkrat zabodel v trebuh, jo porezal po obrazu in ušesih ter ji s kuhinjsko sekiro še odsekal palec. K sreči je njene krike slišala policijska patrulja, ki je bila na obhodu parka. Dekle so odpeljali v bolnišnico – bila je v smrtni nevarnosti – Gašparič pa se je zatem vrnil na kraj zločina, saj je tam pozabil nahrbtnik, in zgrabili so ga policisti.

Foto: D. M. Darko Simoč Od takrat je v priporu. Vodja tožilstva Darko Simonič je prepričan, da je Gašparič hotel študentko umoriti in bi mu to tudi uspelo, če ne bi nihče slišal njenega vpitja. Napadalec naj bi dejanje priznal in pokazal tudi, kam je odvrgel nož in sekiro.

Zapomnil si je 406-mestno število

Njegov zagovornik, odvetnik Žiga Podobnik, je doslej že dosegel, da so iz sodnega spisa izločili dva dokaza, mobilni telefon in oblačila, zasežena ob prijetju. Takrat naj ga namreč, neuradno, policisti naj ne bi seznanili z njegovimi pravicami.

Luka Gašparič je sicer veljal za nadarjenega dijaka, leta 2018 je tudi zmagal na državnem prvenstvu v pomnjenju: v 15 minutah si je zapomnil kar 406-mestno naključno število.

Danes je zaradi očitanega zločina sedel na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča. Višji državni tožilec Simonič je za začetek strnil obtožbo: Gašpariču očita, da je dekle 4. septembra lani okrog enih zjutraj pod pretvezo, da ji je pustil pisma, zvabil v park, tam pa jo s sekiro in z nožem z 20-centimetrskim rezilom napadel izza hrbta. Samo v glavo ji je zadal dvajset vbodov in preživela je le po srečnem naključju, ker so se tam znašli mimoidoča in policijska patrulja.

Po mnenju tožilstva je dejanje eno najtežjih že samo po sebi, torej po kazenskem zakoniku, bilo je surovo, brutalno, neusmiljeno, tudi sadistično, izvedeno na zahrbten in grozljiv način. "Namen obtoženega, umoriti oškodovanko, je bil jasen z načinom napada, s sekiro, nožem, številom udarcev in številom zabadanj," je dejal Simonič.

Predlagal 17 let zapora

V primeru, da bi Gašparič priznal krivdo, je tožilstvo preučilo sodno prakso : "Poskus umora je možno kaznovati mileje, ali pa tudi ne. Ko se obdolženi izreče prvič, zakon predvideva omilitvena določila, vendar gre za tako surovo in sadistično ravnanje, da odstopa od večine poskusov umorov, ki smo jih pregledali. Zavedamo se nekaznovanosti obdolženega in njegove mladosti, a tudi, da po mnenju izvedenca nima nobenih patoloških motenj. Bil je uspešen študent, zelo se je zavedal, kaj je storil. Ne vidim razloga, da bi ob priznanju krivde uporabili omilitvena določila ali minimalno kazen 15 let zapora."
 
Simonič je tako predlagal 17 let aresta, Gašparič pa se je pred sodnico Danilo Dobčnik Šošteric izjasnil o krivdi: "Ne priznam."
 
Njegov zagovornik Podobnik je napovedal, da bo predlagal izločitev še nekaterih dokazov, predvsem uradni zaznamek policije o izjavi osumljenega in vseh dokazov, ki so bili pridobljeni na podlagi te izjave. Poleg tega naj bi s strani obrambe naročeno strokovno mnenje psihiatra Mladena Vrabiča govorilo o t. i. adaptacijski motnji, ki se kaže v nesposobnosti izvajanja nevsakdanjih opravil, kakršen je lahko tudi postopek policijskega zaslišanja. Zaradi tega Gašparič naj ne bi razumel pravice do molka. Podobnik je predlagal še pričanje Vrabiča in dopolnitev njegovega izvedenskega mnenja.

Ker bo sodnica počakala na odgovor tožilstva glede navajanja obrambe, narok danes ni bil zaključen in je preložen za nedoločen čas.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 06:31 2. Junij 2023.

    Če ima res neko motnjo...se pravi, da je bolan...ni problema. V Sloveniji naj ustanovijo bolnišnični zapor in noter zaprejo vse …

  • 23:28 1. Junij 2023.

    Kaj ti rabi inteligenca, če imaš čustveno inteligenco blizu št. stopala? Vsak uravnoteženi posameznik se zaveda, da zaljubljenost in njena …

  • 22:07 1. Junij 2023.

    Spominja me na Oskarja Pistoriusa, ki je bil nadarjen atlet , kljub temu , da je bil hendikepiran in je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.