Državni svet izglasoval veto na slabo banko

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Državni svet je izglasoval odložilni veto na zakon o ukrepih za stabilnost bank, ki predvideva ustanovitev t.i. slabe banke. Zahtevo za veto je na tajnem glasovanju podprlo 19 svetnikov, 14 pa jih je bilo proti. O predlogu zakona bo tako moral znova odločati državni zbor.
Oglej si celoten članek

Državni svet je tako pritrdil argumentom predlagateljev zahteve za veto, da bi zakon povzročil velikanski moralni hazard, da gre za najdražjo rešitev za sanacijo slabih bančnih terjatev, da bi lahko prišlo do hudega oškodovanja državnega premoženja in da je zakon v precej pogledih tudi ustavno sporen in v neskladju z drugimi zakoni.

V razpravi so svoje poglede predstavili predvsem pobudniki zahteve za veto. Prvopodpisani Marijan Klemenc je tako opozoril, da je zakon slab in nedorečen, da prenaša veliko breme slabih preteklih odločitev bank na davkoplačevalce in da zaradi napovedane prodaje lastniških deležev, ki se bodo skupaj s slabimi terjatvami prenesli na t.i. slabo banko, dejansko ogroža tudi delovna mesta.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič je zagotovil, da je glavni namen zakona reševanje bančnega sistema, ki se je znašel v zelo resnih razmerah. Kritična situacija v bančnem sistemu je po njegovih besedah glavni dejavnik za poslabšanje bonitetnih ocen ter za visoko ceno zadolževanja na finančnih trgih.

Z zakonom bo omogočeno izboljšanje razmer v bančnem sistemu in to naj bi imelo pozitivne ocene na zadolževanje na trgih in kreditni krč, s čimer se bo spodbudila gospodarsko rast, je povedal. Cilj je, da se preko sanacije bank sanira tudi prezadolženo gospodarstvo, je dodal.

Priložnost za čiščenje bilanc

DZ je zakon o ukrepih za stabilnost bank sprejel minuli četrtek. Predvideva ustanovitev posebne družbe, na katero se bo preneslo slabe bančne terjatve in spremljajoča zavarovanja, na primer lastniški deleži v podjetjih in nepremičnine. Družba bo bankam v zameno ponudila obveznice z jamstvom države. Zakon v ta namen predvideva do največ štiri milijarde evrov jamstev.

Nad zakonom tudi v primeru pričakovane vnovične potrditve v DZ visi grožnja z referendumom. Predstavniki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije so namreč danes v DZ predali obvestilo o pobudi za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank. Ta je opremljena z nekaj nad 3000 podpisi.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.