Državni vrh se bo danes ukvarjal s spomenikom

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Predsednik republike Borut Pahor bo danes gostil predstavitev postavitve spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije, ki bo stal na ljubljanskem Kongresnem trgu.
Oglej si celoten članek

Na dogodku bo projekt vsebinsko predstavil arhitekt Rok Žnidaršič, v imenu ocenjevalne komisije za izbor projektne rešitve pa predsednik komisije Aleksander Ostan.

Na predstavitev so povabljeni predsednik DZ Milan Brglez, predsednik vlade Miro Cerar ter predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Postavitev spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev je določila novela zakona o vojnih grobiščih leta 2009. Na spomeniku bo posvetilni napis, verz Otona Župančiča: Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt.

Avtorji prvonagrajene rešitve so Rok Žnidaršič, Mojca Gabrič, Samo Mlakar in Žiga Ravnikar. Rešitev vsebuje dva, v temelju povezana stebra, ki naj bi prikazovala enotnost v dvojnosti. Stebra sta med seboj razmaknjena po dolžini in globini, da določita osrednji prostor spomenika, kamor se polagajo venci.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:26 16. April 2015.

    .umammovola, kaj res ni nič pametnejšega in nujnejšega

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.