Državni zbor bo postal bolj zelen

Foto: Žurnal24 (Foto: Zurnal24)
V hramu slovenske demokracije so se odločili, da bodo sprejeli celo vrsto ukrepov, ki naj bi pripomogli k varovanju našega planeta.
Oglej si celoten članek

V dokumentu, ki so ga naslovili "Akcijski načrt za zmanjševanje negativnih vplivov na okolje v državnem zboru“, začenjajo z ugotovitvijo, da zahodni način življenja ogroža človeško civilizacijo. Številne naravne katastrofe ter opozorila znanstvenikov so zato k bolj aktivnemu reševanju okoljske problematike prisilila tudi številne politike.

Ta opozorila so očitno resno vzeli tudi v državnem zboru, kjer so naredili širok nabor ukrepov, ki bodo pripomogli k bolj čistemu okolju. Do sedaj so na primer že prenehali izdajati Poročevalca v tiskani obliki, odstranili so velik del avtomatov z vodo, zamenjali 540-litrsko posodo za smeti s 120-litrsko in začeli z ločevanjem odpadkov. Kupujejo tudi nekaj koles za kurirje, vozni park pa so zmanjšali za dve vozili.

Ekološka zavest
In kaj imajo še v načrtu. Seznam ukrepov je res dolg, tako da smo izbrali nekaj zanimivejših. Velik poudarek bo na ozaveščenosti, ki jo bodo na svoja pleča vzeli vodje sektorjev in oddelkov, enkrat do dvakrat letno pa bodo imeli tudi interna izobraževanja na to temo. Temu se ne bo moglo izogniti tudi podporno osebje, saj bodo bolj eko-izobrazili tudi čistilke, ki bodo pri svojem delu uporabljale bolj zelena čistila.

Da bi privarčevali z energijo in vodo, bodo zaposleni ob odhodu domov morali ugašati luči, klimatske naprave, zaslone, televizorje ..., na kar jih bodo opozarjali tudi kartončki. Nižje bodo tudi temperature prostorov ter ravni vode v kotličkih na stranišču.

Več bo tudi ponovne uporabe pisarniškega materiala, elektronizacije dokumentov, ki jih bodo morali v čim večji meri tiskati dvostransko. Obenem bodo poskušali zmanjšati količino PVC s steklenimi kozarci za vodo.

Ker pa najboljše pobude na tem področju zmeraj prihajajo od spodaj navzgor, bodo s svojimi predlogi za izboljšanje stanja lahko sodelovali vsi zaposleni v državnem zboru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.