Državni zbor o omejitvi temperature prostorov javne uprave

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Državni zbor bo danes potrjeval paket energetske zakonodaje.
Oglej si celoten članek

Državni zbor (DZ) se bo danes sestal na izredni seji, na kateri bo sprejemal paket zakonov, ki jih je vlada pripravila v luči aktualnih zaostrenih razmer na energetskih trgih. Gre za predloge novele zakona o oskrbi s plini, zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo ter zakona o poroštvu za posle na trgu elektrike in plina.

Z namenom zagotavljanja zanesljive oskrbe odjemalcev električne energije in zemeljskega plina bo poroštveni zakon omogočil Holdingu Slovenske elektrarne, Gen energiji in Geoplinu dostop do dodatne likvidnosti in nakup dodatnih količin plina izven trga EU. Po predlogu bodo upravičena do poroštva v višini 80 odstotkov obveznosti iz naslova najetih kreditov za cenovno ščitenje poslov z električno energijo in nakupa plina, vendar prvi do skupne višine 800 milijonov evrov glavnic, zadnja dva pa do pol manj.

Predlog novele zakona o oskrbi s plini prinaša dodatno zaščito gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev. Odjemalcem v večstanovanjskih stavbah bo zagotovil enake pogoje, ne glede na to, ali so v individualnih stanovanjih ali v skupnih večstanovanjskih stavbah. Zagotovil jim bo tudi varnost glede dostopa do plina in jim omogočil, da si lahko plin zagotovijo po gospodinjski osnovni oskrbi, dobavitelji bodo dolžni cenike objaviti.

Temperatura prostorov javne uprave bo lahko določena z uredbo

Sprejem interventnega zakona o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo pa bo vladi omogočil, da v primeru dejanskih ali predvidenih motenj pri oskrbi z električno energijo in plinom razglasi višjo ali nižjo stopnjo tveganja pri oskrbi z energijo, elektroenergetski in plinski sistem pa bosta usklajeno skrbela za energetsko oskrbo. Zakon bo podlaga, da bo lahko vlada z uredbami določila tudi temperaturo ogrevanja oz. hlajenja v javnih stavbah ter predpisala omejitve osvetljevanja stavb, prostorov ali površin.

V začetku julija je vlada že predlagala varčevanje z energijo v zgradbah v lasti države s ciljem zmanjšanja porabe energije za deset odstotkov. Ukrepi in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja priporočajo njihovim upravljalcem in uporabnikom hlajenje na temperaturi, enaki ali višji od 25 stopinj Celzija. V času med 18. uro zvečer in 7. uro zjutraj ter ob sobotah, nedeljah in praznikih teh prostorov ni priporočljivo hladiti na temperaturo, nižjo od 28 stopinj Celzija.

Doslej so podobne ukrepe glede uravnavanja temperatur sprejele vlade v treh državah, in sicer Italiji, Grčiji in Španiji. Omejitve se nanašajo za javne prostore, kot so letališča, hoteli, restavracije, kinodvorane, muzeji in nakupovalna središča. V Italiji so tudi predvidene kazni do 3.000 evrov za upravitelje stavb, ki se ukrepov ne bi držali. 

dezurni@styria-media.si

Slovenija Hlajenje prostorov javne uprave: Ali se ukrep upošteva?

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 12:08 13. September 2022.

    Zdaj ko Ukrajina zmaguje bo energija cenejša, ali za kaj že podpiramo nacije?

  • 09:56 13. September 2022.

    Naj raje druge stroške omejijo oz. znižajo na minimum, ker ta ukrep ne bo učinkovit. Ljudje bodo zbolevali in bo …

  • 09:16 13. September 2022.

    Bolje bi bilo, če bi v državnem zboru razpravljali o smiselnosti ukrepov "proti Rusiji" ki so v resnici ukrepi proti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.