Dva dni pred porodom v zapor

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pravosodno ministrstvo pripravlja spremembo zakonodaje, s katero bi radi preprečili izogibanje obravnavam in prestajanja zaporne kazni.
Oglej si celoten članek

"Primer Bavčarja, ki je z vso silovitostjo naplavil problem izogibanja prestajanja zaporne kazni, pa ga ne želim konkretno komentirati, ker je lahko tudi upravičen, je splošen primer v slovenskem sodstvu," je včeraj v Odmevih povedal Goran Klemenčič. Po pregledu, ki so ga opravili na ministrstvu za pravosodje, ima z zdravniškimi opravičili za izostanke z glavnih obravnav in zdravniška opravičlia probleme vsako drugo okrajno ali okrožno sodišče.

Neprimerne prakse

Da bi preprečilo zlorabe, ministrstvo pripravlja novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij. "Treba je javnosti povedati, da ne bo preprečila tega, tega tudi ne smejo, da resno bolni ljudje ne bi bili zaščiteni pred odhodom v zapor," je Klemenčič pojasnil za RTV SLO. "A treba je ločiti, to je civilizacijska pridobitev, imeli smo v preteklosti že primere, ko so dva dni pred porodom pripeljali nosečnico na Ig, kar je tudi nesprejemljivo."

Tudi za zapornike javno zdravstvo

Kot je poudaril, je treba postopke objektivizirati tako, da bo pooblaščeni zdravnik ocenil, ali bi se nekomu zdravje resno poslabšalo ali bilo ogroženo, če bi šel v zapor. "Slovenski zapori uporabljajo storitve javne zdravstvne mreže, slovenski zapori niso 'ruski zapori'," je poudaril. "Tudi v zaoprih so ljudje operirani, odpeljani v javno zdravstveno mrežo in zgolj neka bolezen ne more biti razlog za to, da nekdo ne presaja zaporne kazni, na katero je bil pravnomočno obsojen."

Bavčar in Zidar se nista zglasila

Včeraj so na ljubljanskem okrožnem sodišču zaman čakali nekdanjega šefa propadlega podjetja SCT, Ivana Zidarja. V zaporu na Dobu se prav tako še ni zglasil nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, ki je bil obsojen na sedem let zapora zaradi oškodovanja Pivovarne Laško. Danes ga bo v bolniški sobi v izolskem Medicorju obiskal sodni izvedenec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 14:34 4. Februar 2015.

    Treba je spremenit zakon, da ne rabijo it v zapor, vendar če niso šli ima vsak Slovenec in Slovenka pravico …

  • 13:28 4. Februar 2015.

    Še bolje, če bi bila rdeča rasa. Bila bi nagrajena za dobro delo.

  • 12:25 4. Februar 2015.

    Kako rešiti? Enostavno, tako kot je v drugih državah. Najprej zakonom določiti da osumljenec mora prisustvovati razglasitvi (ob)sodbe. Če je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.