Dva projekta v enega

Foto: Žurnal24 Franc Kangler in Breda Kolar Sluga sta včeraj razkrila skupni načrt. Iz dveh nač
Sprememba načrta. UGM bi šla v Maks. MOM združitev potrdila, MK pa čaka na konkretne izračune in druge dokumente.
Oglej si celoten članek

Spor z madžarskimi arhitekti in racionalizacija projekta sta po besedah Franca Kanglerja, župana Mestne občine Maribor (MOM), vzroka, da naj bi se nova Umetnostna galerija Maribor (UGM) selila v Mariborsko kulturno središče (Maks).

Komisija dobila prijavo
Proučevanje navedb. Kangler se je odzval na poročanje medijev, da naj bi bila najemna pogodba za Maks, ki jo je konec lanskega leta podpisal z Zimom, nična, saj ni bila sklenjena po načelih javnega naročanja. “Zanimivo, da dajo državni organi mnenje o pogodbi, preden jo vidijo,” je dejal župan. Na komisiji za preprečevanje korupcije pa so prijavo v zvezi s tem že dobili. Kot so pojasnili, zdaj proučujejo navedbe prijave. “Tega ne morem komentirati. Nihče nas še ni kontaktiral,” je pojasnil Matjaž Knez, direktor Zima.

Ne vedo še, koliko manj
Kar je bilo pred dnevi le ugibanje, je od v torka  uradno potrjeno. MOM pripravlja vso potrebno dokumentacijo, da bi v delu Maksa zaživela nova UGM, ki je bila najprej načrtovana kot samostojen projekt z lokacijo na Lentu in ocenjena na okoli 20 milijonov evrov. “Pogajanja z madžarskimi arhitekti, ki so bili izbrani za idejno rešitev na razpisu, so bila neuspešna. Ker bi to začetek gradnje nove UGM še zavleklo, smo se posvetovali in našli rešitev, da bi se lahko galerija selila v Maks,” je pojasnjeval župan. Poudaril je, da gre v tem primeru za združitev dveh projektov, kar prinaša racionalizacijo, vendar o konkretnih številkah včeraj še niso želeli govoriti. “V enem mesecu bo jasno, koliko bi lahko projekt stal in kako bo lastniško urejeno razmerje Maksa. UGM bo tako v lasti občine, preostali del pa bi lahko s časom prešel tudi v našo last, kar pomeni, da ne bi bilo več treba plačevati najemnine,” je dodal Kangler. Predlog združitve namerava dati še v odločanje mestnemu svetu.

Tudi poročna dvorana
Po začetnem dvomu o združitvi pa se z novim načrtom zdaj strinja tudi Breda Kolar Sluga, direktorica UGM. “Časi so takšni, da se je treba obnašati racionalno. Nekateri programi in koncepti, ki smo jih sprva načrtovali, bodo zdaj pač na čakanju,” je razložila. Po novem naj bi v Maksu poleg UGM sicer dobili prostor poročna dvorana, manjši gostinski del in večnamenski prostori z dvorano.

MK čaka konkreten načrt
Čeprav je imelo ministrstvo za kulturo (MK) za novo UGM že rezerviranih deset milijonov evrov, pa se še ne ve, ali lahko na MOM ob spremembi projekta še računajo na ta denar. “Dokler projekta nimamo na mizi, ne moremo presoditi, ali ustreza pogojem za participacijo na evropskih kohezijskih sredstvih. Pričakujemo vse potrebne informacije, vključno z zagotovilom, da bo projekt ustrezal vsem pogojem, ki so bili opredeljeni za UGM že v preteklosti. Šele vsebinske in finančna informacija nam lahko dajo odgovor na vprašanje, ali je ta preskok možen,” so sporočili z MK.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.