Dve leti po aferi fotokopiranja

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Božo Predalič iz SDS trdi, da obstajajo vzporednice med tako imenovano afero fotokopiranje in aktualnim protizakonitim zapiranjem arhivskega gradiva.
Oglej si celoten članek

Šlo je le za poskus prikritja

Po dveh letih od tako imenovane afere fotokopiranje je po besedah Boža Predaliča iz SDS več kot očitno, "da je šlo tudi v tem primeru predvsem za poskus prikritja vsebine arhivskega gradiva, ki je nastalo v času Jugoslavije med letoma 1945 in 1991". "Celotna afera fotokopiranje, vključno s težkimi obtožbami o številnih nepravilnostih in kaznivih dejanjih, je bila ustvarjena predvsem zato, da bi se arhivsko gradivo vrnilo nazaj v kleti generalnega sekretariata vlade – torej daleč od oči javnosti," še pravi.

 

 

Akterji afere leta 2009

V sporočilu za javnost v "pozabljeni" aferi fotokopiranje Predalič omenja tudi določene akterje, ki so takrat sodelovali pri preiskavah in iskanju nepravilnosti ter vplivali na sam potek afere.

 

Milan M. Cvikl, nekdanji generalni sekretar Pahorjeve vlade, "je zaradi afere imenoval posebno komisijo, ki so jo sestavljali trije njemu podrejeni uslužbenci, vodil pa jo je Milan Selan". Kot je zapisal Predalič,

Leto dni po izbruhu afere je nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič vložil tožbo proti generalnemu sekretarju vlade, Milanu M. Cviklu, za več kot 23 tisoč evrov.

 

naj bi komisija v relativno kratkem času odkrila, da naj bi se v arhivih nahajal fotokopirni stroj, na katerem naj bi bilo neupravičeno narejeno enormno število fotokopij, odkrila pa je tudi številne druge nepravilnosti in kršitve zakonodaje.

 

Afera je po njegovih besedah prišla na površje s pomočjo raziskovalnih novinarjev, še preden je to temo obravnavala vlada. Kot uvod v afero je 3. februarja 2009 z objavo članka pričel tedaj še novinar Rok Praprotnik .

 

Z afero se je ukvarjala tudi policija, "ki pa ni odkrila nobene podlage za kakršenkoli pregon, z zadevo se je resno ukvarjal tudi tedanji inšpektor in višji svetnik na ministrstvu za kulturo Dragan Matić. Iz njegovega mnenja na poročilo Cviklove komisije je razumeti, da ni ugotavljal dejanskega stanja, temveč je svoje mnenje napisal le na podlagi poročila te komisije. Čeprav da je Matić izhajal iz poročila komisije, ki je odkrila številne kršitve, in čeprav je v navedenem mnenju navedbam pritrjeval, se je očitno dobro zavedal, da obtožbe ne zdržijo resne presoje in zato ni sprožil nadaljnjih postopkov,“ je Predalič še zapisal.

 

 

Akterji danes

Generalni sekretar Janševe vlade Predalič je izpostavil tudi delovna mesta, ki jih danes zasedajo akterji. Nekdanji generalni sekretar aktualne vlade Milan M. Cvikl je prevzel dobro plačano delovno mesto na Evropskem računskem sodišču. Rok Praprotnik je postal namestnik predsednika protikorupcijske komisije. Delovno mesto je zamenjal tudi nekdanji predsednik Cviklove komisije Milan Selan, ki sedaj opravlja službo vodje sektorja za informatiko, pod katerega spada tudi oddelek za arhiv na generalnem sekretariatu vlade, Dragan Matić pa je postal direktor Arhiva RS.

 

"Sova ne želi ne skrivati ne prikrivati podatkov, ki jih vsebujejo arhivi SDV," so v izjavi za javnost zapisali v Sovi.

 

Naj vas spomnimo

Fotokopiranje dokumentov, magnetogramov in osebnih map naj bi potekalo med poletjem 2007 in novembrom 2008 med prenosom arhiva iz kleti na Župančičevi ulici v Arhiv Slovenije. Glede na števec na fotokopirnem stroju naj bi bilo narejenih prek 30 tisoč kopij. Obstajajo nekatera ugibanja, da naj bi bila fotokopirana tudi mapa nekdanjega predsednika
Milana Kučana z vsemi njegovimi osebnimi podatki.

 

Kopiranja je bila osumljena vlada prejšnjega mandata

Osumljeni nekdanji sekretar vlade Božo Predalič je takrat zanikal kakršnokoli kopiranje ter zadevo primerjal z afero Patria. "Če bi bilo kaj narobe, bi jih zagotovo opozorili v arhivu," je povedal in dodal, da je fotokopirni stroj "moral biti v arhivu z razlogom". "Verjetno je bilo treba skopirati tudi kaj za arhiv."

Na pobudo poslanca Zares Tadeja Slapnika bo jutri tiskovna konferenca, na kateri bo predstavil zahtevo za sklic nujne seje komisije.

 

Za namen preiskave je bila ustanovljena tudi komisija, saj naj bi bil po takratnih Cviklovih besedah ugotovljen sum kršitve zakona o tajnih podatkih. Vlada je poročilo obravnavala na seji vlade, predali so ga tudi policiji. Generalni sekretar vlade je o morebitnih kršitvah obvestil inšpektorat na notranjem ministrstvu, informacijsko pooblaščenko in inšpektorat na ministrstvu za kulturo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.