E-cestninjenje: peti podaljšek

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Razpis. Štirje v boj za milijonski posel.
Oglej si celoten članek

Ozadja. Elektronskega cestninjenja za tovorna vozila letos skoraj zagotovo ne bo. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) je namreč rok za oddajo ponudb z 22. decembra spet podaljšala – tokrat na 26. januar. Podjetja bi po prvotni različici svoje ponudbe morala oddati sicer že 7. oktobra. Zaradi revizij – z njo je uspelo norveškemu Q-free – in dopolnil ter pojasnil razpisne dokumentacije pa se je ta rok doslej zamaknil že petkrat. Poznavalci napovedujejo, da se bo rok za oddajo ponudb še zamikal, kar je “precej neodgovorno in negospodarno”.

V Telekomu skrivnostni

Za trenutno enega od največjih Darsovih poslov naj bi se poleg Q-freeja potegovali: avstrijski Kapsch, Autostrade iz Italije (menda v konzorciju s Traffic Designom v lasti Tomaža Kastelica, strica Simone Dimic) in Siemens. Zadnji naj bi nastopal v konzorciju s Telekomom in Iskratelom. V Telekomu želje po sodelovanju na razpisu niso zanikali, a bodo ponudbo oddali le, če jim bo “uspelo izpolniti pogoje, ki jih je v razpis naknadno vključil naročnik”. Prav tako so skrivnostni o partnerjih.

Dve različici razpleta

Neuradno ima na razpisu menda precej možnosti prav konzorcij s Telekomom in Iskratelom, saj bi družbi samo z upravljanjem sistema na leto zaslužili okoli 45 milijonov evrov. Po drugi različici pa naj bi Dars z nedavnim zaostrovanjem razpisnih pogojev favoriziral norveškega ponudnika Q-free.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.