ECB znižala obrestno mero

Foto: EPA
Foto: EPA
Svet Evropske centralne banke (ECB) je na prvi seji pod vodstvom novega predsednika Maria Draghija znižala obrestno mero za območje evra. V ospredju težave z Grčijo.
Oglej si celoten članek

Odločitev za znižanje ključne obrestne mere za območje evra za 0,25 odstotka je bila precej nepričakovana. Ključna obrestna mera za evro je tako 1,25 odstotka. Večina analitikov je bila mnenja, da se višina obrestne mere ne bo spremenila. presenetila.

Prva poteza Draghija je ugodno vplivala tudi na finančne trge. Ekonomist Carsten Brzeski meni, da je iz te poteze razvidno, da želi ECB storiti vse, da bi preprečila razmah recesije.

V ospredju grška napoved

Napoved referenduma v Grčiji je zatresla finančne trge in povzročila  vnovično povečanje pritiska na zadolževanje Italije in Španije. Če bi se dolžniška kriza razširila na ti dve državi, bi se evro znašel pred resno oviro.

Mario Draghi je pred prevzemom položaja nakazal, da bo ECB nadaljevala s programom odkupovanja državnih obveznic ranljivih članic območja evra. Doslej je v okviru tega programa na sekundarnem trgu odkupila za več kot 173 milijard evrov grških, portugalskih, irskih, španskih in italijanskih obveznic, s tem pa je letos poleti vsaj kratkoročno zmanjšala pritisk na ceno zadolževanja Italije in Španije.

Številni poznavalci menijo, da bo morala ECB še nekaj časa s svojim delovanjem braniti stabilnost evra, saj bo minilo še nekaj časa, preden bo lahko okrepljeni sklad za zaščito evra (EFSF) dokončno začel na polno izvajati svoj razširjen mandat.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.