Milijon Slovencev ga je imelo v rokah, zdaj gre v zgodovino

Foto: Žurnal24 main Obrazec za otroški dodatek
Obrazca, ki ga je imelo v rokah skoraj milijon Slovencev in se uporablja od leta 1993, ni več.
Oglej si celoten članek

Od leta 1993, torej skoraj 25 let, so morale vse ženske, ki so šle na porodniško, in vsi očetje, ki so koristili očetovski dopust, na center za socialno delo odnesti obrazec z zadnjimi 12 plačami. Natančneje, o vseh dohodkih, od katerih so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo.

Tudi, ko so centri za socialno delo dobili dostop do podatkov o premoženju in prihodkih, je obrazec za porodniško in očetovski dopust ostal. "CSD-ji so imeli pri odločanju o pravicah iz javnih sredstev na voljo podatke o obdavčljivih dohodkih po zakonu, ki ureja dohodnino (za preteklo ali predpreteklo koledarsko leto), ne pa podatkov vlagateljev o osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo za posamezni mesec (iz oddanih mesečnih REK obrazcev)," so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Prejšnji petek so vzpostavili avtomatsko povezavo med centri za socialno delo in finančno upravo, obrazca tako ni več potrebno izpolnjevati in oddajati.

Foto: Žurnal24 Priloga S-1

Vsako leto je ta obrazec potrebovalo približno 20 tisoč mam in 20 tisoč očetov, skupaj je bilo v 25 letih izpolnjenih, odposlanih ter vnešenih v sistem skoraj milijon teh obrazcev.

Letni prihranek samo na centrih za socialno delo do deset tisoč ur

"Če ocenimo, da je strokovni delavec CSD za prepis in preverjanje podatkov iz obrazca S-1 porabil med 10 in 15 minut časa, je skupni letni ocenjeni prihranek časa med 6.667 in 10.000 ur. Z avtomatizacijo procesa pridobivanja podatkov od FURS bo največji časovni prihranek na strani delodajalcev, ki jim ne bo več potrebno iskati podatkov o izplačanih dohodkih in jih vnašati v obrazec. Manj dela in s tem prihranek časa bodo imeli tudi starši, ki jim ne bo več potrebno podatkov pridobivati od svojih delodajalcev. Tisti, ki so vmes menjali službo, so morali podatke pridobiti od več delodajalcev," prihranke ocenjujejo na ministrstvu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:56 15. April 2018.

    No po tem sodeč, da so se digitalizirali, bo lahko javna uprava zmanjšala zaposlene...

  • 22:44 14. April 2018.

    Aleluja.

  • 14:33 14. April 2018.

    Še to zraven preverjajte ali so prispevki res plačani ali samo zavedeni v sistemu, plačani pa ne....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.