EK: BDP EU bo padel za štiri odstotke

Foto: Žurnal24 Največji padec BDP med državami je glede na prvo četrtletje 2008 zabeležila Esto
Gospodarski obeti za drugo polovico leta so boljši, a je bil začetek letošnjega leta slabši od prvotnih napovedi, zato EK še vedno ocenjuje, da se bo obseg BDP letos zmanjšal za štiri odstotke.
Oglej si celoten članek
Vmesna gospodarska napoved, ki jo je danes v Bruslju objavila Evropska komisija (EK), je tako po končni številki enaka kot zadnja, predstavljena maja. Komisija sicer ocenjuje, da EU postopoma prihaja iz recesije, a da negotovost ostaja velika, saj na tej točki še ni mogoče napovedati, kako trajno bo okrevanje.

"Razmere so se izboljšale – predvsem zaradi neprimerljivih zneskov, s katerimi so centralne banke in javne oblasti hranile gospodarstvo, toda šibko gospodarstvo bo še naprej jemalo svoj davek pri delovnih mestih in javnih financah," je opozoril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Joaquin Almunia.

Tudi napoved Evropske komisije za stopnjo inflacije v letošnjem letu ostaja nespremenjena: v EU bo po njeni oceni inflacija letos 0,9-odstotna, v območju evra pa 0,4-odstotna.

EU mora tako po besedah Almunie še naprej izvajati ukrepe za oživitev gospodarstva, načrtovane za letos in prihodnje leto, ter tako pospešiti okrevanje finančnega sektorja in zagotoviti, da bodo banke pripravljene posojati denar po razumnih pogojih. Almunia je tudi pozval k opredelitvi jasne, usklajene in verodostojne izhodne strategije.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.