Eko sijalke niso vedno varčne

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Halogenske sijalke z oznako 'eko' niso tako energetsko učinkovite, kot se jih oglašuje v nekaterih trgovinah po EU.
Oglej si celoten članek

Halogenske sijalke z oznako 'eko' niso tako energetsko učinkovite, kot se jih oglašuje v nekaterih trgovinah po EU. Porabijo namreč desetkrat več energije kot npr. LED sijalke, je pokazala raziskava okoljske skupine Coolproducts, ki jo je v četrtek povzel bruseljski spletni bilten Euractiv.

Oznaka 'eko' naj bi v skladu z definicijo Evropske komisije predstavljala izdelke, ki imajo manjši vpliv na okolje v primerjavi z drugimi produkti v isti skupini izdelkov.

Vendar pa podjetja, kot sta nizozemski proizvajalec elektronike Philips in nemški proizvajalec izdelkov za razsvetljavo Osram, večino halogenskih sijalk označita z 'eko', čeprav dejansko sodijo v kategoriji C ali D, ki predstavljata enega najnižjih razredov po učinkovitosti.

Ljudje mislijo, da varčujejo z energijo

"Ne glede na to, ali gre za zeleni spin ali manipuliranje s potrošniki, je učinek enak - ljudje mislijo, da varčujejo z energijo, dejansko pa kupijo najslabše žarnice na trgu," je povedal Stephane Arditi iz skupine Coolproducts.

V Philipsu so za Euractiv povedali, da so na embalaži vseh izdelkov vse potrebne informacije, na podlagi katerih lahko potrošniki sprejmejo odločitev o nakupu njihovih žarnic.

V Osramu so šli še nekoliko dlje in pojasnili, da je lahko oznaka 'eko' tudi okrajšava za ekologijo, v angleškem jeziku pa tudi za gospodarstvo (eco - economy).

Ne vsebujejo živega srebra

Kot so dejali, halogenske sijalke ne vsebujejo živega srebra, zato jih je mogoče vreči med gospodinjske odpadke, nimajo pa niti elektronskih sestavnih delov in zato ne izžarevajo elektronskih magnetnih polj.

Skupina Coolproducts, ki je raziskavo izvedla v trgovinah v Belgiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji, zdaj razmišlja, da bi pravno ukrepala proti podjetjem, ki zavajajo potrošnike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:33 23. Januar 2015.

    Seveda niso tako varčne, kot pravijo pa tudi nevarne so.<br />Važno , da jih prodajo in imajo dobiček.

  • 10:39 23. Januar 2015.

    Hm...jaz pod oznako "EKO" sploh ne razumem da naj bi sijalka porabila manj energije, ampak da je prijazna okolju, kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.