"Eksodus" v Slovenijo so za zdaj ustavili

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Goriškem so prodajalci drastično znižali marže in stroške distribucije goriva. Zdaj se Italijanom, ki živijo ob meji, ne splača več po bencin na slovensko stran.
Oglej si celoten članek

"Množično odhajanje ljudi po bencin na slovensko stran se je, kot kaže ustavilo," ugotavljajo prodajalci goriva na Goriškem. "Večini prebivalcev ob meji (ti imajo posebne izkaznice, na temelju katere so upravičeni do cenejšega goriva kot sonarodnjaki v notranjosti Italije) razen tistih, ki vozijo na dizelsko gorivo, se na slovenske bencinske črpalke ne splača več," je zapisal Il Piccolo.

Da je postal bencin za tiste Italijane, ki živijo ob meji s Slovenijo, doma cenovno konkurenčen, gre po pisanju časnika zasluga predvsem znižanju stroškov dostave goriva in temu, da so prodajalci dodatno znižali svoje marže. Le tako so po letih krize in zmanjševanja zaposlenih uspeli ohraniti svojo dejavnost.

Poziv politiki

Ker prodajalci bencina dolgoročno svojih marž ne morejo pustiti tako nizkih, da bi bili ostali konkurenčni slovenskim cenam bencina, pozivajo, da o problematiki eksodusa razpravljajo politiki tako na regionalni kot državni ravni.

V zadnjih letih je po statistiki samo na Goriškem prodaja na bencinskih črpalkah strmoglavila. Od leta 2007 se je namreč zmanjšala kar za 70 odstotkov.

Smo v sredini

Po podatkih s spletne strani AMZS, na kateri je mogoče primerjati cene bencina po Evropi, ima sicer Italija tretje najvišje cene, prva je Tručija (za liter 95-oktanskega bencina je treba odšteti 2,1 evra), sledi Norveška. Slovenija je na 16. mestu; najnižje cene pa imajo v Rusiji (0,70 evra za liter), Ukrajini in na Kosovu (1,2 evra za liter).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:41 1. Marec 2013.

    Pri nas logike sploh ne poznamo. Pri nas logika pomeni, da greš z levo roko v desni žep. <br />Zanimiv …

  • 18:03 1. Marec 2013.

    Vse kar je logično in očitno je pri nas nesprejemljivo.

  • 17:57 1. Marec 2013.

    če bi imeli naši sploh kaj pameti tam v parlamentu bi imeli vsaj 10 centov cenejsi bencin/diesel kot pa pri …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.