Elan: Vsem delavcem vročili odpovedi ...

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
... a vsem so hkrati ponudili tudi možnost podpisa novih pogodb. Begunjski Elan sicer pod novimi lastniki beleži rast prodaje, a že v lanskem letu so napovedali nove okvirje plačnega in sistema nagrajevanja.
Oglej si celoten članek

V zadnjem sporočilu za javnost s strani begunjskega Elana konec lanskega leta so bile izpostavljene vzpodbudne vesti. Elan, ki ga je leto prej kupila družba Wiltan Enterprises, ki je v lasti sklada VR Capital, in Merrill Lynch International, beleži rast prodaje v vseh treh divizijah - zimski, navtični in vetrni. V prvih treh mesecih leta naj bi zaradi dodatnih potreb celo na novo zaposlovali, delo naj bi dobilo od 70 do 80 ljudi.

Zakaj potem odpovedi in to vsem delavcem? Gre za odpovedi iz poslovnega razloga, vse odpovedi vključujejo tudi možnost nove pogodbe. "S spremembo lastništva družbe Elan, d. o. o., so se v družbi uveljavile nove smernice delovanja in poslovanja družbe, katerih uresničitev zahteva tudi organizacijsko prestrukturiranje določenih procesov znotraj družbe na način, da bodo kar najbolje podpirali zastavljene cilje," je med drugim navedeno v odpovedi z možnostjo nove pogodbe, ki smo jo prejeli v naše uredništvo.

Navedeno je, da se je delodajalec odločil vzpostaviti bolj pregledno, jasno in fleksibilno sistemizacijo delovnih mest ter poenostaviti plačni sistem in sistem nagrajevanja, in sicer tako, "da bo podpiral poslovne načrte družb v skupini Elan, zaposlene pa motiviral k doseganju zastavljenih ciljev".

Foto: Renata Škrjanc gorenjska11.12.08..Begunje.. Elan.. proizvodnja smuci.. foto: Renata skrjanc...

Sindikat: Plačna masa celo nekoliko višja

Sindikalist Dušan Ferjan je za naš portal potrdil, da so odpovedi prejeli vsi delavci, a vsi tudi z možnostjo nove pogodbe. Na osnovi novo sprejete organizacije dela so v Elanu tik pred decembrskimi prazniki sprejeli nov Pravilnik o organiziranosti družb v skupini Elan, Akt o sistemizaciji delovnih mest in Akt o nagrajevanju delovne in poslovne uspešnosti ter napredovanju zaposlenih.

"Z dogovorom smo celo uspeli spogajati zvišanje plačne mase. Nihče več ne bo imel zgolj minimalne plače, skoraj vsi bodo za svoje delo prejemali več," je zagotovil Ferjan. Dodal je, da se v skladu z novo sistemizacijo število delovnih mest sicer zmanjšuje, ne zmanjšuje pa se število zaposlenih. Prav tako se vsem ukinejo dodatki, a hkrati poviša osnovna plača.

"Res je, da se bodo plače nekaterim delavcem zvišale več kot drugim in temu bi pripisal to, da ste novinarji sploh prejeli informacijo o teh odpovedih. Še enkrat bi poudaril, da ne gre za odpuščanje. Očitno pa so nekateri razočarani, ker bo nekdo drug v firmi dobil nekoliko višjo povišico."

Kot je za naš portal poudaril Ferjan nihče v Elanu ne bo odpuščen, vsem bodo ponudili nove pogodbe. Če se bodo delavci zanje odločili, pa je seveda na njih. Kot smo izvedeli, je težava pri delavcih predvsem v tem, ker za zdaj z novimi ponujenimi pogodbami niso prejeli natančnih izračunov; vedo, da se jim bodo povišale bruto plače, koliko bo - upoštevajoč, da bodo ukinjeni dodatki - to vplivalo na njihov novi neto prejemek, pa še ne vedo natančno.

Sindikalist Ferjan miri, da se bodo večini Elanovih delavcev neto plače zvišale, manj kot deset odstotkov naj bi bilo takšnih delavcev, ki se jim bodo plače znižale, pa še to le za največ 20 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 16:58 13. Januar 2017.

    Pa plačat jim moraš odpravnino, če vse odpustiš iz poslovnih razlogov. Razen, če zapreš firmo in jo odpreš pod drugim …

  • 16:54 13. Januar 2017.

    Že vem, kako izgleda to... zapreš firmo d.o.o. - jo daš v likvidacijo, ne rabiš plačat delavcem odpravnine. Odpreš novo …

  • ode
    16:29 13. Januar 2017.

    Pri nas se po naši zakonodaji nikakor ne moreš znebiti slabih delavcev, ker naši zakoni bolj ščitijo lenuhe in voluharje, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.