Elektrika leti v nebo

Foto: Shutterstock Zivljenje 17.06.10, klima, soba, foto: shutterstock
Skokovita rast prodaje klim in porabe elektrike.
Oglej si celoten članek

"V teh izjemno vročih dneh smo zaznali nekaj odstotkov višjo porabo električne energije v primerjavi s povprečnimi dnevi v tem letnem času," pravijo v Petrolu, kjer opozarjajo, da je posledično zaradi višje porabe poskočila tudi cena elektrike na evropskih borzah.

Preveč klime nevarno

Višja poraba elektrike sovpada z večjo prodajo klimatskih naprav. V Mercator tehniki tako opažajo, da se je "zaradi povišanih temperatur prodaja klimatskih naprav podvojila glede na obdobje pred tem". Tudi v Merkurju opažajo rast, a opozarjajo, da ljudje klime kupujejo tudi pozimi zaradi dogrevanja prostorov. "Poleg tega je težko zagotoviti nakup in montažo klimatske naprave isti dan, zato precej kupcev za to poskrbi že pred začetkom vroče sezone," pojasnjujejo v Merkurju. Dodajajo, da je v zadnjem tednu narasla prodaja prenosnih klimatskih naprav. Te so tudi edine oblike klimatskih naprav, ki jih je mogoče namestiti v stara mestna jedra, kjer so hiše pogosto spomeniško zaščitene. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da razlika med ohlajenim prostorom in zunanjostjo ne sme biti večja od sedmih stopinj, da ob prehodu telo ne doživi temperaturnega šoka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:13 21. Junij 2013.

    temperaturni šok ? Doživiš šok, ko pogledaš v denarnivo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.