Empatija pri mladih izginja

Foto: Žurnal24 Generacija jaz je ena izmed najbolj samozagledanih, narcisističnih, tekmovalnih,
Današnje generacije študentov so veliko bolj sebične in precej manj empatične, kot njihovi vrstniki pred 20 in 30 leti, kaže najnovejša raziskava.
Oglej si celoten članek

Britanski psihologi so pregledovali raziskave zadnjih 30 let in v katere je bilo vključenih okoli 14 tisoč študentov ter prišli do ugotovitve, da so današnji študenti dokaj sebična generacija, piše Daily Telegraph. Sodeč po izsledkih raziskave so pripadniki „generacije jaz“ za 40 odstotkov bolj sebični, kot njihovi vrstniki v 80-tih letih minulega stoletja.

Ugotovili smo, da gre za največji upad empatije po letu 2000,“ je dejala raziskovalka z univerze Michigan Sara Konrath. V primerjavi s študenti v 70-tih letih, se študenti dandanes precej manj strinjajo z izjavami kot so „Včasih poskušam bolje razumeti svoje prijatelje, tako da si predstavljam kako stvari izgledajo iz njihovega vidika.“ ter „Pogosto imam skrbeče občutke do tistih, ki so manj srečni kot jaz.

Ni presenetljivo, da rastoči poudarek na sebi, spremlja odgovarjajoče razvrednotenje ostalih,“ pojasnjuje Edward O'Brien, eden od študentov, ki je sodeloval pri raziskavi. Po mnenju raziskovalcev bi lahko te spremembe pripisali nasilju v medijih ter razmahu novih tehnologij, ki zmanjšujejo osebnostni stik.

Prav tako bi lahko porast družabnih medijev kot je Facebook, vplival na to, da ljudje na spletu preprosto „izklopijo“, ko se ne želijo odzvati na težave drugih, to pa bi se lahko preneslo tudi v resnično življenje. „Današnji študenti bi lahko bili do te mere zaposleni s skrbjo zase, da nimajo časa, da bi sočustvovali z drugimi,“ pravi O'Brien.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.