Enajst milijonov v gotovini

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Naš superbogataš. Lani je vsak mesec dobil 37 tisoč evrov obresti. Na banki ima okrog 11 milijonov evrov. Primerjava. Tisoč petsto davkoplačevalcev dobi vsaj 700 evrov na mesec.
Oglej si celoten članek

Nekdo je lani samo od depozitov vsak mesec dobil skoraj 37 tisoč evrov obresti. Po plačilu dohodnine mu ostane malo manj kot 30 tisočakov na mesec. Za primerjavo: Jože Colarič je z vodenjem Krke lani na mesec zaslužil 25 tisoč evrov neto.

Denar je morda v tujini

Zavezanec, ki so mu odmerili najvišjo dohodnino od obresti, je lani prejel skoraj 442.344 evrov obresti, kažejo podatki Dursa. Če predpostavimo, da je imel denar vezan na banki vse leto in da so bile obresti na depozite štiriodstotne, je imel na banki vezanih več kot 11 milijonov evrov.

Ni sicer nujno, da je bil ves denar na slovenskih bankah, saj morajo rezidenti Slovenije pri nas plačati dohodnino tudi od obresti, ki jih dobijo na bankah v drugih državah Evropske unije.

Kdo je ta rekorder po obrestih, na Dursu zaradi davčne tajnosti ne morejo razkriti.

90 tisočakov za davke

Rekorder bo moral plačati skoraj 90 tisoč evrov dohodnine (natančneje 88.268,76 evra). Dohodnino je treba plačati le, če letne obresti presežejo tisoč evrov, kar se zgodi pri depozitu okrog 25 tisoč evrov.

Več kot tisoč evrov obresti sta lani dobila 51.802 Slovenca, Durs pa bo z dohodnino od obresti zbral dobrih 17 milijonov evrov.

Natanko 1.464 davčnim zavezancem pa je na mesec le od obresti ostalo več od povprečne pokojnine. Lani so namreč dobili več kot deset tisoč evrov obresti, kar pomeni, da jim je po plačilu davka na mesec ostalo vsaj 683 evrov.

Povprečna starostna pokojnina julija je bila 628 evrov. Za tak mesečni prihodek od obresti so morali imeti na banki 250 tisoč evrov depozita; ob predpostavljeni štiriodstotni obrestni meri.

Foto: Anže Petkovšek Samo Lubej MINI INTERVJU: Samo Lubej, samostojni finančni svetovalec, Finančni center

1. Je glede na gospodarske razmere že smiselno, da vlagatelji zmanjšujejo delež sredstev, ki jih imajo v depozitih?

Če želite vprašati, ali je pravi trenutek za nakup zdaj nekoliko cenejših delnic, menim, da še ne. Problemi, zaradi katerih so se začeli zadnji padci na borzah, še zdaleč niso obvladani, kaj šele preseženi. Če ste želeli vprašati, ali je denar na varnem, če je v obliki depozitov hranjen na banki, potem menim, da je trenutno še na varnem.

2. Za človeka kakšnega tipa je smiselno, da ima ves svoj denar na banki?

Vsak racionalen vlagatelj, ki ima opazen obseg premoženja, bo tega razporedil v več različnih naložb – to je vendarle ena od osnovnih postavk naložbenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:01 6. September 2011.

    citiram tega tzv finan.svetovalca ''Vsak racionalen vlagatelj, ki ima opazen obseg premoženja, bo tega razporedil v več različnih naložb – …

  • 11:58 6. September 2011.

    uuuuuu kaka lepa fotka :D

  • 10:05 6. September 2011.

    Ni sicer nujno, da je bil ves denar na slovenskih bankah, saj morajo rezidenti Slovenije pri nas plačati dohodnino tudi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.