Enajst mrtvih, policija zagnala preplah

Foto: PU Celje Smrtna prometna nesreča Foto: PU Celje Smrtna prometna nesreča Foto: PU Celje Smrtna prometna nesreča Foto: PU Celje Smrtna prometna nesreča Foto: PU Celje Smrtna prometna nesreča
"Na območju Policijske uprave Celje letos beležimo izjemno poslabšanje prometne varnosti. V desetih prometnih nesrečah je umrlo enajst ljudi, lani v enakem obdobju dve osebi," ugotavljajo policisti.
Oglej si celoten članek

V celotnem lanskem letu je zaradi posledic prometnih nesreč umrlo dvanajst ljudi, torej le eden več, kot letos, pa je minilo šele pol leta. 

V prometnih nesrečah je umrlo šest voznikov osebnega avtomobila, dva pešca, kolesar, voznik motornega kolesa in voznik tovornega vozila. V petih primerih smrtnih prometnih nesreč je bila vožnja po nasprotnem smernem vozišču v ostalih pa nepravilnosti pešcev, neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti.

Daleč najbolj kritičen je torek

Največ smrtnih prometnih nesreč, kar pet, se je zgodilo ob torkih, dve ob četrtkih, ob nedeljah in ponedeljkih pa ena. Tri smrtne prometne nesreče so se zgodile zvečer, od šestih do enajstih.

Še vedno je izjemno pereča problematika alkohola. 40 odstotkov smrtnih prometnih nesreč so povzročili alkoholizirani udeleženci cestnega prometa.

Po dve prometni nesreči sta se zgodili na območju policijskih postaj Laško, Žalec in Šentjur in po ena na območju policijskih postaj Celje, Dravograd, Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi in Velenje.

Toliko so bili stari ljudje, ki so umrli: 

- od 18 do 24 let: 1 udeleženec (voznica OA)

- od 24 do 34 let: 3 udeleženci (pešec, voznik MK in voznik TA) (1)

- od 34 do 44 let: 3 udeleženci (vozniki OA)

- od 44 do 54 let: 1 udeleženec (voznik OA) (1)

- od 54 do 64 let: 1 udeleženec (kolesar)

- nad 64 let: 2 udeleženca (1 x voznik OA in 1 x pešec).

Policisti še bolj odločno v lov na prekrškarje

"V prihodnje bomo aktivnosti v še večji meri usmerjali na voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih substanc, na voznike, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, na tiste, ki med vožnjo telefonirajo in na druge hujše kršitelje cestno prometnih predpisov. Nadaljevali bomo z več krajšimi tako imenovanimi ad hoc nadzori ter drugimi aktivnostmi," napovedujejo policisti, ki so bili letos zelo aktivni pri odkrivanju kršitev, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč letos. Toliko ukrepov so izrekli:

- 9.803 ukrepov - neprilagojena hitrost

- 1.519 ukrepov - nepravilnost pešca

- 334 ukrepov - nepravilna stran in smer vožnje

- 279 ukrepov - neupoštevanje pravil o prednosti

- 219 ukrepov - nepravilno prehitevanje

- 235 ukrepov - premik z vozilom

- 176 ukrepov - neustrezna varnostna razdalja

Ostali izrečeni ukrepi:

- 2.916 ukrepov zaradi neuporabe varnostnega pasu

- 2.570 ukrepov zaradi nepravilne uporabe GSM in drugih sredstev

- 775 ukrepov zaradi vožnje pod vplivom alkohola

- 534 ukrepov zaradi vožnje v rdečo luč na semaforju

- 86 ukrepov zaradi neuporabe zaščitne čelade

- 4.518 ostalih ukrepov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:35 25. Maj 2019.

    Očitno so nesreče tam, kjer ni avtocest, oz. je prometna infrastruktura slaba, luknjasta, ozka... . Prehitra vožnja, seveda, ker so …

  • 07:40 23. Maj 2019.

    zanimivo zaradi alkohola ni bilo ničesar hujšega oz.narejene nesreče,če jih ne bi policaj ustavil za brez veze še vedli ne …

  • izy
    07:26 23. Maj 2019.

    Glavni krivec je STRES in tempo življenja! Lahko daste vse policaje na cesto, pa še vedno bodo nesreče.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.