Enaki niso niti v javnem sektorju

Foto: Dejan Mijović
Foto: Dejan Mijović
Trg dela. Moški še vedno bolj zaželeni.
Oglej si celoten članek

Na neenakost na področju zaposlovanja med ženskami in moškimi so znova opozorili v sindikatu Mladi plus. Sekretarka Dalia Cerovšek je izpostavila, da delodajalci še vedno raje zaposlijo mladega moškega kakor mlajšo žensko, moški pa so pri njih “bolj zaželeni”.

Opozorila je, da delodajalci ženskam pred zaposlitvijo še vedno ponujajo v podpis odpoved pogodbe o zaposlitvi, če bodo v določenem času zanosile, čeprav je taka izjava nična, ali pa žensk ne zaposlijo zaradi načrtovanja materinstva oziroma zato, ker že imajo otroke. Hkrati delodajalci ženske pogosteje zaposlujejo za določen čas in na delovna mesta z manj odgovornosti, čeprav imajo v povprečju višjo izobrazbo od moških. V Evropski uniji (EU) je namreč 60 odstotkov vseh diplomantk žensk. Tudi na splošno je zaposlenih več moških – povprečje EU je 62,3 odstotka žensk med 20. in 64. letom ter 75 odstotkov moških. Slaba tretjina žensk dela krajši delovni čas od polnega, moških pa je takih devet odstotkov.

Raziskava po državah EU je pokazala, da so ženske za uro dela plačane v povprečju 16,2 odstotka manj od moških. Za Slovenijo so tovrstni podatki sicer spodbudnejši, saj je razlika v urni postavki le 0,9 odstotka. Vendar je raziskava iz leta 2011 pokazala, da imajo Slovenke z nižjo izobrazbo v povprečju za 13,5 odstotka nižjo plačo od moških, s srednjo izobrazbo za 10,6 odstotka, s terciarno izobrazbo pa celo za 18,4 odstotka. Razlike so tudi v višini plačila na istih delovnih mestih; Cerovškova je navedla primera policistk in plačnih razlik med medicinskimi tehniki in sestrami.

Ženska več neplačanega

Evropska komisija je konec lanskega leta objavila tudi raziskavo, ki je pokazala, da so Slovenke glede na količino opravljenega neplačanega dela na tretjem mestu; opravijo ga kar za dobrih 60 minut na dan več kot moški. Pri tem jih prehitijo le Italijanke in Bolgarke, samo na Švedskem pa moški opravijo v povprečju dobrih deset minut neplačanega dela na dan več od žensk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 06:24 26. Marec 2013.

    Tudi jaz dvomim, da je kakšna feministična organizacija tako neumna, da bi širila takšne laži. Če kje, so ravno v …

  • 22:20 25. Marec 2013.

    kakšno nabijanje !!! Morda pa bo to vztrajno lažnivo nabijanje le obrodilo sad, tako kot stokrat ponovljena laž postane resnica.

  • 22:15 25. Marec 2013.

    Saj veš, da mediji pišejo kot se jim naroči! <br />Kar se pa tega feminizma tiče mi nič jasno. A …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.