Endeavour pripravljen na nalogo

Foto: Žurnal24 Endeavour bo v vesolje poletel prvič po letu 2002.
Pri ameriški vesoljski agenciji Nasa je vse nared za izstrelitev vesoljskega plovila Endeavour, s katerim bo v vesolje poletelo sedem astronavtov, med njimi tudi učiteljica.
Oglej si celoten članek

Izstrelitev Endeavourja iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi je predvidena za sredo ob 18.36 po lokalnem času oziroma v četrtek ob 0.36 po srednjeevropskem. Vremenska napoved je ugodna, Nasa pa upa, da si bo z uspešno izstrelitvijo povrnila zaupanje javnosti, ki ga je izgubila  zaradi nedavnih razkritij o sabotaži enega izmed računalnikov ter pijanih astronavtov med nekaterimi misijami.


Barbara Morgan bo iz vesolja spregovorila z otroki. © Reuters

 
Morganova po 21 letih le v vesolje
V misiji, ki je namenjena nadaljni izgradnji Mednarodne vesoljske postaje, bo pet moških in dve ženski. Ena izmed njiju je 55-letna učiteljica Barbara Morgan , ki je bila v Nasin program vključena že pred dvema desetletjema. Leta 1986 je bila prva zamenjava za astronavtko Christo McAuliffe , ki je tako kot njenih šest kolegov izgubila življenje med nesrečo Challengerja. Od takrat dalje je Nasa civilistom dolgo časa prepovedovala polet v vesolje, vendar je Morganova ostala znotraj Nase in postala izurjena astronavtka. Med misijo, ki naj bi trajala od 11 do 14 dni, bo Morganova upravljala z robotsko roko Endeavourja, če bo dopuščal čas, pa bo prek videopovezave govorila tudi z učenci po ZDA.

Nasa je morala zaradi težav z enim od ventilov, ki uravnavajo pritisk v pilotski kabini, za en dan preložiti izstrelitev. Nov ventil so si sposodili z raketoplana Atlantis, podroben pregled prvotnega ventila pa je pokazal, da so težave nastale zaradi smeti, ki je prišla vanj.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.