Eni v eno, drugi v obe

Foto: Žurnal24 Dokončna prometna ureditev bo znana po sprejetju prostorskega načrta, pravi Alen
Kongresnemu trgu se v poletnih mesecih obeta zmeda. Zaradi gradnje garažne hiše je predviden eno- in dvosmerni promet. Kako bo po gradnji, še ni določeno.
Oglej si celoten članek

Predvidoma junija ali julija bo na širšem območju Kongresnega trga začela veljati začasna prometna ureditev. Veljala bo v času, ko bo po celi ploščadi Kongresnega trga, od Filharmonije do Slovenske ceste, gradbišče.

 
 

Ta teden bomo objavili razpis za izvajalca gradnje garažne hiše na Kongresnem trgu.

Zoran Janković na tiskovni konferenci v torek

 
Promet za avtomobile bo potekal enosmerno s Slovenske ceste pri Kazini po ulici Kongresni trg, se pri Zvezdi nadaljeval desno mimo Slovenske filharmonije in po Gosposki ulici na Breg ali po Turjaški ulici in Rimski cesti nazaj na Slovensko cesto. Vegova ulica bo postala slepa in bo takšna tudi po končani ureditvi Kongresnega trga.

Tovorna vozila pa bodo lahko okoli parka Zvezda v času gradnje vozila v obe smeri. "Zaradi tehničnih ovir ni mogoč izvoz gradbiščnih vozil (tovornjakov) na Slovensko neposredno z gradbišč,
zato bo zanje dovoljen promet tudi v nasprotni smeri – od gradbišča mimo Filharmonije proti Wolfovi, pred Wolfovo na levo in pri Kazini na levo na Slovensko cesto ali po Vegovi ulici," je pojasnila Alenka Pavlin, vodja odseka za prostorskoizvedbene akte in prenovo na oddelku za urejanje prostora MOL.

Arheološka izkopavanja
Točnega datuma začasne prometne ureditve še ni, saj je odvisna od poteka del. Pred gradbenimi deli je treba opraviti arheološka izkopavanja, ki so jih začeli v ponedeljek na spodnjem delu dosedanjega parkirišča (prej so se na izkopavanja pripravljali). Za zdaj tečejo po načrtu, našli so tudi že nekatere ostaline, so povedali v javnem zavodu Muzeji in galerije mesta Ljubljana. Za ta del bodo arheologi potrebovali 49 dela zmožnih dni, potem
se bodo premaknili višje, proti Slovenski cesti. Za to območje bodo potrebovali 150 dni pa tudi pomoč gradbincev, saj bodo kopali šest metrov globoko. Zadnje bo na vrsti tretje območje, pas proti sidru. Nekatera dela bodo na vseh območjih izvajali hkrati in v sodelovanju z gradbinci.



Takšna je ena od različic osvetlitve plošadi, pod katero bo garažna hiša. Projektno dokumentacijo za ploščad izdelujejo avtorji, ki so leta 2004 dobili prvo nagrado na natečaju: Andrej Prelovšek, Maj Juvanec in Damijan Gašparič. © MOL

 
Vhod in izhod v garažo
"Uvozno-izvozna klančina bo na Kongresnem trgu nasproti Kazine," odgovarja Pavlinova na vprašanje, kje bosta vhod in izhod v podzemno garažno hišo. "Vhodi za pešce bodo iz piazzete pred Wurzbachovo hišo (pri Bukvarni), v osrednjem (tlakovanem) delu parka Zvezda, ob stičišču s ploščadjo in na jugovzhodnem vogalu parka Zvezda (kjer je zdaj kiosk), načrtovana pa je tudi povezava s Plečnikovim podhodom," dodaja.

Ne najbolje za Kazino
Damijan Guštin
, direktor Inštituta za novejšo zgodovino, ki domuje v zaščiteni stavbi Kazina in jo tudi upravlja, nam je pred kakšnim mesecem povedal, da bo po njegovem mnenju "cesta pod njihovimi okni" po končni ureditvi območja zaradi dovoza v garažno hišo bistveno frekventnejša. "Zdržljivosti stavbe to ne bo izboljšalo," je dodal. Na MOL pa so takrat komentirali, da bo Kazina pridobila "urejen parter in okolico".

Maja javna razgrnitev
Za območje ulice Kongresni trg od križišča s Slovensko cesto do Gerberjevega stopnišča, ki obsega okoli 2700 metrov, je v pripravi sprememba prostorskoureditvenih pogojev (PUP), ki je potrebna zaradi uvozno-izvoznih klančin. Dopolnjeni osnutek PUP bo javno razgrnjen predvidoma maja
.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.