Enotni, le o središču ne

Foto: Žurnal24
Prepričani so, da je priložnost treba izkoristiti, glede središča še neenotni.
Oglej si celoten članek
"Posavci si že vrsto let prizadevamo za samostojno pokrajino, utemeljujemo jo s tem, da večina regijskih ustanov v Posavju že obstaja, da smo na številnih projektih, od hidroelektrarn do poslovnih con, dokazali, da znamo regionalno razmišljati," pravi župan občine Krško Franc Bogovič . Z vsem naštetim, dodaja, opravičujejo tudi velikost pokrajine s 75 tisoč ljudmi, ki se nekaterim zdi premajhna.

Odločanje o središču v Krškem ali Brežicah ali morda v obeh bo v prihodnje še vroča posavska tema.

 

Da je pokrajina izjemno majhna, posebno v primerjavi z Osrednjeslovensko, v kateri bo 38 občin, se zdi tudi poslancu državnega zbora iz vrst SD Matjažu Hanu . Se mu pa nasprotno glede na pokrajino Posavje ne zdi nič spornega, če jo gleda kot župan občine Radeče: "Verjamem v sposobnosti vseh posavskih županov, ki so že dokazali, da se znajo povezati in pokazati rezultate."

 

Referendumsko vprašanje

V nedeljo se boste tisti z volilno pravico v petih posavskih občinah odločali za ali proti Posavski pokrajini. Vprašanje na glasovnici bo naslednje: "Ali ste za to, da se v skladu s 143. členom Ustave Republike Slovenije ustanovi Posavska pokrajina, ki bo obsegala naslednje občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica?" Posavci si sicer za ustanovitev pokrajine prizadevajo že deset let. Leta 1998 so vse politične stranke podpisale deklaracijo o ustanovitvi pokrajine, leta 2000 pa sta tedanja poslanca Jože Avšič in Branko Janc v državnem zboru vložila predlog za ustanovitev pokrajine Posavje.

O središču različno
O središču prihodnje pokrajine Bogovič pravi, da imajo jasne sklepe občinskega sveta in da tudi vsi kazalci, od gospodarskih do geografskih, kažejo v smer, da se kot sedež pokrajine na zemljevid zapiše Krško. Ob tem pa poudarja: "Posavje se je že v preteklosti razvijalo policentrično in tako naj ostane tudi v prihodnje." Brežiški župan Ivan Molan pove, da v dogovorih glede središča za zdaj še niso dosegli napredka. "Zavzemamo se za to, da se službe delijo policentrično, in močno podpiramo zadnji predlog vlade, da se središče deli med Brežice in Krško, ustanove pa po vsem Posavju." Po njegovem imajo tako Brežice kot Krško že zdaj status pokrajinskega središča in takšna rešitev bi bila primerna tudi v prihodnje. Tako radeški župan Han kot kostanjeviški Mojmir Pustoslemšek za središče pokrajine vidita Krško.

Dolenjec, ki je za Posavje
Sicer pa Pustoslemšek podpira Posavsko pokrajino predvsem zato, ker je občina Kostanjevica na Krki zajeta v vseh programih Regionalne razvojne agencije Posavje: "Pred nami je vrsta močnih naložb in si zato iz praktičnih razlogov ne moremo privoščiti, da bi se premikali v katero drugo pokrajino oziroma v Dolenjsko-belokranjsko, čeprav je res, da bi teritorialno spadali tja." Dodaja, da se sam sicer čuti Dolenjca, vendar je bil zemljevid zarisan, še preden so ustanovili kostanjeviško občino.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.