EPP do kandidata že po prvem krogu

Foto: razno 13.02.14. evropski parlament, Members of the European Parliament take part
Foto: razno 13.02.14. evropski parlament, Members of the European Parliament take part
V najvplivnejši politični skupini v Evropskem parlamentu, v Evropski ljudski stranki, se je začelo glasovanje za kandidata, ki se bo januarja potegoval za mesto predsednika evropskega parlamenta. Med kandidati je tudi slovenski poslanec Lojze Peterle, ki je v prvem krogu dobil najmanj glasov. Od kandidature je odstopil, kandidat EPP je Italijan Antonio Tajani.
Oglej si celoten članek

Lojze Peterle je v prvem krogu dobil najmanj, 17 glasov, največ, 94 jih je dobil Italijan Antonio Tajani, sledi mu Irka Mairead McGuinnes s 57 glasovi, Francoz Alain Lamassoure je dobil 24 glasov.

Lojze Peterle je od kandidature odstopil, prav tako Lamassoure in McGuinessova. Kandidat EPP za predsednika parlamenta bo tako Italian Tajani, nekdanji komisar za industrijo. Obtožujejo ga, da ni pravočasno ukrepal v aferi dieselgate, čeprav je bil s spornimi emisijami seznanjen.

Od slovenskih poslancev Peterleta podprl le en poslanec

"Z veseljem bom danes obkrožil ime Lojzeta Peterleta," je danes v Strasbourgu dejal Franc Bogovič, slovenski poslanec, član največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Bogovič je edini slovenski poslanec iz EPP, skupaj so štirje, ki bo podprl slovenskega kandidata. 

"Sem za 'soft' varianto, glasoval bom za McGuinnesovo," je povedal Milan Zver, SDS/EPP, Romana Tomc ni hotela biti tako konkretna, sama pa dvomi, da bo Lojze Peterle prišel v zadnji, odločilni krog, v katerem bosta dva kandidata. Kot smo poročali, so volitve tajne, potekajo pa v treh krogih.

"Sledila bom stališču SDS," je bill jasna Patricija Šulin, SDS/EPP. Predsednik SDS Janez Janša je že konec oktobra dejal, da kandidature Lojzeta Peterleta za predsednika parlamenta ne podpira, ker je "njegov ego večji od srca".

"Nepodpora lastnih poslancev je običajna in se ne dogaja samo slovenski delegaciji," pravi hrvaška poslanka Ivana Maletič, prav tako članica skupine EPP.

sergeja.hadner@zurnal24.si   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 10:05 14. December 2016.

    lahko kandidira za 1.orgličarja v eu parlamentu.<br />mislim da tukaj nima konkurence.

  • 06:00 14. December 2016.

    Nič,razen polnjenja svojih in ostalih "čebelarskih" žepov.

  • 23:50 13. December 2016.

    ta pezde NI, so pa tisti ki so ti tvojo smrkavo ritko osvobodilli leta 91 in med njimi sem tudi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.