Erjavec bi rad v vlado čim prej

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pogovori o morebitni sestavi nove vlade. Danes se je z Bratuškovo srečal Karl Erjavec. V državni zbor prihaja nov poslanec.
Oglej si celoten članek

Tudi v prihodnjih dneh se bodo nadaljevali pogovori potencialnih koalicijskih partneric o sestavi nove vlade. Danes se je prvič po kongresu stranke Desus z mandatarko Alenko Bratušek sestalo vodstvo upokojenske stranke.

V Desusu je že pred tem zahteve za vstop v vlado na sestanku v poslanski skupini dorekel ožji vrh stranke. Kot poroča STA, Karl Erjavec, ki je pogajanja ocenil za uspešna, želi, da bi koalicijsko pogodbo parafirali čim prej, že ta teden. Zato v prihodnjih dneh pričakuje intenzivne pogovore.

Erjavec je po navedbah agencije ponovil stare pogoje stranke za vstop v vlado, med katerimi je zahteva za usklajevanje pokojnin v primeru rasti plač. Pri tem po Erjavčevih navedbah "ne bodo šli na nižje standarde", kot so jih dorekli v vladi Janeza Janše.

Zaradi kongresa pogajanja zamaknili

Bratuškova se je s potencialnimi koalicijskimi partnericami začela pogajati v četrtek in petek, ko se je že sestala z SD Igorja Lukšiča in DL Gregorja Viranta, Erjavec pa je pogajanja preložil zaradi kongresa, na katerem je bil ponovno izvoljen za predsednika stranke.

Obnovitev kulturnega ministrstva

V javnosti so že zaokrožila nekatera imena za prihodnje ministre morebitne vlade, jasno pa je predvsem, da namerava vlada obnoviti ministrstvo za kulturo in ukiniti samostojno ministrstvo za zamejce po svetu, ki ga je ustanovila Janševa vlada in vodila predsednica NSi Ljudmila Novak.

Glede pogajanj o programu koalicije so stranke precej redkobesedne. Pozitivna Slovenija je napovedala, da bodo šli v diametralno nasprotni smeri od njihove predhodnice in se posvetili predvsem gospodarski rasti. Kako bo to storila, ostaja vprašanje, prav tako, ali in kako bo uspelo skupni jezik najti programsko različnim SD in DL. DL vztraja pri slabi banki in holdingu, medtem ko bi ju SD ukinili.

Kdaj se bodo sestale vse koalicijske partnerice, po besedah Erjavca še ni znano.

SLS se ne pogaja

SLS, ki je nezaupnico Janševi vladi podprla, se pogajanj ne udeležuje, saj meni, da je stranka, ki bo sestavljala vlado, obremenjena z isto (korupcijsko) popotnico kot njena predhodnica.

Bratuškovo bo sicer danes v državnem zboru na poslanskem mestu nadomestil magister upravnih ved Brane Golubović.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 09:38 5. Marec 2013.

    albert / včeraj, 11:37...vse to je še vedno ista ravbarska politika..vidim da je imenuješ Janša..verjami meni da se nič ni …

  • 09:35 5. Marec 2013.

    to je samo en manever spretne ravbarske politike...vse ostalo je isto ,samo da nas državljane zavedejo "kako mislijo delati pošteno" …

  • 18:45 4. Marec 2013.

    Tako se mu mudi, da bo prej izstopil kot vstopil. Saj je to njegov moto, Itak ima sedlo hitrejše od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.