Erjavec slišal, da bodo slovenski ukrepi pozitivno ocenjeni

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Erjavcu sogovorniki zatrdili, da so ukrepi za reševanje Slovenije iz krize, korak v pravo smer.
Oglej si celoten članek

Zunanji minister Karl Erjavec se je danes pred začetkom zasedanja ministrov držav OECD v Parizu sestal z namestnikom generalnega sekretarja organizacije Yvesom Letermom in mu predstavil program stabilnosti in reform za Slovenijo, ki ga po njegovih besedah v OECD ocenjujejo kot korak v pravo smer za rešitev finančno-gospodarskih težav države.

"Pomemben korak naprej"

"Letermu sem predstavil naš program stabilnosti in nacionalni reformni program za leti 2013 in 2014. Bil je zelo zadovoljen, saj smo doslej marsikaj iz tega programa že uresničili. Prejšnji teden je bila potrjena sprememba ustave za uvedbo zlatega fiskalnega pravila, kar je pomembno sporočilo tudi za Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD)," je povedal Erjavec.

Pri tem je pripomnil, da je Slovenija potrdila tudi ustavne spremembe referendumske ureditve, kar je bilo eno od priporočil OECD v poročilu o Sloveniji, saj da je ravno ta "blokirala vse ključne ukrepe".

"Leterme ocenjuje, da je bil to pomemben korak naprej, ki bo omogočil reforme, ki jih mora Slovenija še sprejeti. Povedal sem mu tudi, da smo sklenili dogovor s sindikati javnega sektorja, ki bo veljal v letošnjem in naslednjem letu in ki je zlasti pomemben pri zmanjševanju proračunskega deficita," je povedal zunanji minister.

"Prodaja državnih podjetij dobro ocenjena"

Kar se tiče sanacije bank, kar je bilo glavno priporočilo OECD, pa je Erjavec dejal, da pričakujejo, da se bo Slovenija tega problema lotila čim prej s konkretnimi ukrepi.

"Pričakujejo pa tudi veliko na področju privatizacije. Dobro so ocenili tudi podatek, da bomo v kratkem pričeli s prodajo Nove kreditne banke Maribor in drugih podjetij v državni lasti," je dejal.

Korak v pravo smer

Po ministrovih besedah OECD ocenjuje, da je sposobnost Slovenije, da sama reši svoje težave, večja z ustavnimi spremembami in dogovorom s sindikati javnega sektorja.

"V glavnem ocenjujejo, da so to koraki v pravo smer za stabilizacijo situacije v državi," je še dejal Erjavec, ki se bo v sredo ob robu zasedanja ministrov držav OECD srečal še z generalnim sekretarjem organizacije Angelom Gurrio.

V sredo pa bo prav tako znana ocena reformnih in proračunskih načrtov Slovenije s strani Evropske komisije, ki bo ob tem priporočila še nadaljnje ukrepanje.

Erjavec je v zvezi s tem pripomnil, da je na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov EU pridobil neuradno potrditev, da bo slovenski program "deležen ugodne ocene".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:03 28. Maj 2013.

    RRRRRjavc goni se v 3PM, nje. Pa tkole bom reku, čimpreje, nje.

  • 21:51 28. Maj 2013.

    bla bla bla, bla, bla, ... same laži in prevare !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.