Ermenčeva podala kazensko ovadbo

Foto: Anže Petkovšek Slovesnost ob primopredaji dolžnosti med dosedanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Alanom Gederjem in novo načelnico generalmajorko Alenko Ermenc.
Foto: Anže Petkovšek Slovesnost ob primopredaji dolžnosti med dosedanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Alanom Gederjem in novo načelnico generalmajorko Alenko Ermenc.
Načelnica Generalštaba Slovenske vojske je demantirala navedbe in potrdila, da je podala kazensko ovadbo.
Oglej si celoten članek

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc je z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Ob tem je na novinarski konferenci komentirala tudi nedavna poročanja medijev oz. ugibanja o njenem zdravstvenem stanju in daljši odsotnosti.

Med prvimi je o tem podrobno poročal Požareport, pa tudi drugi mediji. V SV so že v ponedeljek demantirali pisanje Požareporta, da naj bi se Ermenčeva zdravila na ljubljanski psihiatrični kliniki, pač pa je bila od 9. do 21. marca zaradi bolezni v domači oskrbi, po tem datumu pa vsak dan več kot deset ur na delovnem mestu. Poročanje Požareporta so v SV označili kot laži.

Ermenčeva je danes spomnila, da je navedbe, objavljene v nedeljo, že demantirala, zadevo pa odstopila organom pregona. Na novinarsko vprašanje, ali je torej proti mediju, ki je prvi objavil informacijo, kazensko postopala, je odgovorila pritrdilno, in sicer je to storila v skladu s 161. členom kazenskega zakonika. Člen govori o opravljanju.

Kdor trdi ali raznaša kaj iz osebnega ali družinskega življenja kakšne osebe, kar lahko škoduje njenemu dobremu imenu, se po prvem odstavku tega člena kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če je dejanje storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec, kot nadalje določa člen, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Minister Erjavec je popoldne na predlog Ermenčeve razrešil poveljnika poveljstva sil brigadirja Miho Škerbinca. Do imenovanja novega bo silam Slovenske vojske kot namestnik poveljnika poveljeval brigadir Milan Žurman. Razlog za razrešitev je med drugim incident, ko je prejšnji teden prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva. 

"Načelniki generalštabov ne odstopajo"

Ermenčeva je danes ponovno zagotovila, da je v dobri delovni kondiciji. Napovedala je, da bo to nalogo, ki jo je sprejela in za katero je rekla, da jo sprejema s popolno odgovornostjo, da bo ravnala zakonito, odgovorno, strokovno in profesionalno, izvajala, dokler bo načelnica Generalštaba SV.

Za Radio Slovenija pa je na vprašanje, ali je odločena nadaljevati delo na tem položaju, poudarila, da je bila na to dolžnost imenovana na predlog ministra za obrambo, imenovala pa jo je vlada. Edina pot, da ne bi več opravljala funkcije, je tako po njenih besedah razrešitev, saj "načelniki generalštabov ne odstopajo".

Ob vprašanju glede morebitnih političnih pritiskov nanjo pa je Ermenčeva danes spomnila na izjave v intervjuju v času, ko je sprejela vlogo namestnice načelnika Generalštaba SV in so jo spraševali o enakih možnostih v karieri. V pogovorih za medije pred meseci je sicer ocenila, da imajo pripadnice ženskega spola v SV glede kariernega razvoja popolnoma enake možnosti kot moški.

Kot je pojasnila, je imela zdravstveni izziv, kot ga ima verjetno še kdo in ga je imel tudi kakšen načelnik pred njo, pa se o tem ni tako polemiziralo, kot v njenem primeru. Glede na to bi danes morda o nekaterih zadevah povedala drugače, kot je v lanskem intervjuju, je priznala.

Foto: Anže Petkovšek Slovenska vojska

Generalštab Slovenske vojske v poročilu o pripravljenosti SV ocenjuje stopnjo zmožnosti za delovanje v miru s povprečno oceno zadostno, za delovanje v vojni pa nezadostno, je ob prejemu poročila pojasnil predsednik republike Borut Pahor. Ključni težavi, ki vplivata na oceno pripravljenosti, tako za delovanje v miru kot v izrednih razmerah in v vojni, sta po njegovih besedah popolnjenost enot SV s kadri, oborožitvijo in opremo.

Pahor predlaga razmislek o sprejemu zakona o sistemskem financiranju nacionalne varnosti, s katerim bi zagotovili pravno podlago za premišljeno posodobitev vseh institucij sistema nacionalne varnosti ob dolgoročnem stabilnem zagotavljanju potrebnih finančnih virov. 

Erjavec je sicer poudaril, da SV izvaja vse naloge, določene z zakonom o obrambi, oz. tudi tiste, ki jih nalaga vlada, nadpovprečno pa izvaja naloge na misijah. Opozoril pa je, da SV ne dosega zmogljivosti za vojaške operacije najvišje intenzivnosti, torej v vojni. "K sreči jih ni treba izvajati, saj se ne soočamo z neposrednimi grožnjami," je dejal Erjavec, a opozoril, da se je tudi v tem smislu mednarodno okolje zelo spremenilo in smo soočeni z novimi grožnjami. Izpostavil je varovanje državne meje zaradi masovnih migracij ter kibernetske grožnje.

Tudi po besedah načelnice Ermenčeve na oceni vplivajo pomanjkanje kadrov, oborožitvenih sistemov in opreme ter zaostankov v procesu izgradnje vojaških zmogljivosti. Izpostavila je nezadostno število pripadnikov SV in njihovo slabo starostno strukturo. To je po njenih besedah za SV vse večji problem, ki lahko brez celovitih sistemskih ukrepov v naslednjih letih izniči pozitivne učinke modernizacije in povečanja finančnih sredstev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:24 5. April 2019.

    lol sam da ne bo kot uni Krajnčan zblojeni ki je avtobus ugrabil- ona pa lepo en tank pa akcija...potem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.