EU proti vzpostavitvi odnosov

Foto: Žurnal24 Dimitrij Rupel Reuters
Slovensko predsedstvo EU je pozvalo Rusijo, naj ne vzpostavi "uradnih odnosov z oblastmi gruzijskih separatističnih pokrajin Abhazije in Južne Osetije brez privolitve gruzijske vlade".
Oglej si celoten članek

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč v sredo sprejel odločitev o diplomatskem približevanju Rusije z obema pokrajinama. Slovensko predsedstvo je tako v imenu EU znova trdno podprlo suverenost in ozemeljsko celovitost Gruzije znotraj njenih mednarodno priznanih meja. To je po besedah slovenskega predsedstva jasno izrazil tudi Varnostni svet ZN, ki je v torek podaljšal opazovalno misijo ZN v Gruziji.

"Odločitev Rusije ogroža izvajanje teh načel. EU zato poziva Rusijo, naj ne uresniči svoje odločitve," je predsedstvo zapisalo v izjavi. Poleg tega slovensko predsedstvo tudi meni, da bi takšna odločitev lahko "dodatno zaostrila razmere, obenem pa spodkopava mednarodna mirovna prizadevanja, v katerih sodeluje tudi Rusija. EU še naprej podpira mednarodna prizadevanja ZN in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za mirno rešitev spora med Gruzijo ter Abhazijo in Južno Osetijo" in zato "poziva vse vpleten strani, naj se izogibajo dejanj, ki bi lahko vodila v zaostrovanje razmer v regiji".

Zaskrbljenost nad enostransko odločitvijo Rusije je izrazila tudi Evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner. "Menim, da takšni ukrepi ne prispevajo k mirni rešitvi sporov v Abhaziji in Južni Osetiji. Prepričana sem, da edina pot do mirne rešitve obeh sporov vodi skozi dialog ter upoštevanje skrbi in pričakovanj vseh vpletenih strani," je komisarka poudarila po srečanju z namestnikom gruzijskega premierja Giorgijem Baramidzejem.

Abhazija in Južna Osetija sta se po razpadu Sovjetske zveze na začetku 90. let minulega stoletja z državljansko vojno odcepili od Gruzije, vendar njune neodvisnosti ni priznala nobena država. Odnosi med Gruzijo in Rusijo so sicer napeti tudi zaradi gruzijske želje po približevanju Zahodu, predvsem z željo po članstvu v zvezi Nato. Moskva širitvi Nata na Gruzijo in Ukrajino ostro nasprotuje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.