Evakuacija le v skrajni sili

Foto: Žurnal24 Robert Kus pravi, da je odredba evakuacije zelo delikatna stvar – ogroženost lju
Ogroženost. Vse zaščitne enote ta konec tedna ostajajo v pripravljenosti.
Oglej si celoten članek

“Evakuacijo lahko odredi vsak poveljnik civilne zaščite ali vodja intervencije, ko je ogroženost ljudi res velika,” pravi Robert Kus, namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite, in doda: “Če so torej ogrožena življenja, ne če je kdo v nevarnosti, da se na primer prehladi.” Če ljudem ob poplavah zalije spodnje prostore in se preselijo v višje, to po njegovih besedah ni smrtno nevarno. Toda če se voda dviga proti strehi, druge rešitve kakor evakuacije ni.

Umaknite se
Navodila. Umaknite vozila z območij, ki jih lahko poplavi, intervencijske poti morajo biti proste. Poskrbite za svojo varnost. Spremljajte dogajanje in obveščajte pristojne službe. Bodite potrpežljivi.

Mestni štabi civilne zaščite morajo imeti podatke o ogroženem območju, višini vodotokov in pričakovanih padavinah, hidrološke in druge podatke. “Na podlagi podatkov in vnaprej pripravljenih načrtov, ki jih imajo za to območje, sprejemajo ukrepe, lahko tudi evakuacijo. Glede na načrte morajo imeti pripravljena mesta za ljudi,” pojasnjuje Boris Balant, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. Tako kot Kus dvomi, da bi se te dni lahko zgodilo kaj hujšega, ne izključuje pa poplavljanja Gradaščice, Krke, Save in Savinje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.