Evropa Ameriki ne more čisto nič

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zakonodaja. Amerika s Facebookom zbira podatke o uporabnikih, Evropa pa je brez možnosti nadzora. Tudi Googlov produkt Google+ ni povsem nedolžen.
Oglej si celoten članek

Sporno. Spletnim stranem v nemški deželi Schleswig-Holstein grozijo visoke kazni, če s spletnih strani ne bodo odstranile Facebookovega (FB) gumba "Like". Informacijski pooblaščenec Thilo Weichert namreč trdi, da ta gumb FB Američanom omogoča ugotavljanje, kaj je nekomu všeč, ter da je to v nasprotju z evropsko zakonodajo. Vodilni na FB odvračajo, da zbrane podatke v skladu z evropsko zakonodajo v 90 dneh izbrišejo. Potrdili pa so, da s storitvijo res pridobijo tehnične podatke, s katerimi je mogoče identificirati računalnik, s katerega uporabnik dostopa do strani.

Brez možnosti nadzora

"Obvestila oziroma izjave o varstvu zasebnosti na spletnih straneh so se v obstoječi obliki izkazale kot zelo neučinkovite in spremembe direktive o varstvu osebnih podatkov bi morale poiskati nove rešitve," ob tem dodaja naša informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Dodaja, da so zagotovila glede varstva osebnih podatkov na relaciji Amerika–Evropa trenutno urejena z dogovorom Varni pristan, in poudarja: "Težava je v tem, da gre le za pisne zaveze, evropski nadzorni organi pa nimamo možnosti nadzorovati izvajanje teh zavez."
Foto: Žurnal24 Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar nima podatka, koliko časa traja pov

Pazljivo na Google+

Ne le FB, tudi Google+ ima svoje pasti. Pirc Musarjeva pravi, da "ponavljajo nekatere napake, ki jih vztrajno počne FB, in to je delovanje na podlagi naknadnega preklica in ne na podlagi vnaprejšnje privolitve". "Nekdo te denimo označi na objavljeni fotografiji, ne da bi se ti s tem strinjal, temu lahko le naknadno nasprotuješ."

Informacijska pooblaščenka poudarja še: "Osebni podatki so valuta informacijske družbe in ocene vrednosti Facebooka to jasno kažejo. Posamezniki se premalo zavedamo, da smo mi tisti, ki financiramo uspeh takšnih podjetij, po drugi strani pa drži, da nam upravljavci spletnih strani ne ponudijo dovolj jasnih in enostavnih informacij, da bi se lahko informirano odločili, komu bomo zaupali svoje podatke."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 21:25 22. Avgust 2011.

    Uni s špehom zaliti hamburgergoltači naj kar nadzirajo kogar hočejo,je pa res,da imajo o vsakem toliko podatkov,kolkor jih je sam …

  • 21:14 22. Avgust 2011.

    Ko smo začeli uporabljat internet in mobilne telefone nas lahko nadzirajo do podrobnosti. Kdo ste, kaj delate, vaše zdravje, vaše …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.