Evropsko tožilstvo povozilo Janševo vlado

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Frank Elerjeva in Oštir sta bila imenovana za delegirana tožilca za petletni mandat.
Oglej si celoten članek

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce, je tožilstvo sporočilo na Twitterju.

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Proces imenovanja je trajal več kot eno leto

Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Evropsko javno tožilstvo je kljub temu oba slovenska kandidata imenovalo za poln petletni mandat, kot vse preostale evropske delegirane tožilce, so izpostavili v sporočilu na Twitterju.

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je v minulih mesecih večkrat opozorila, da zamude v Sloveniji ovirajo delovanje tožilstva, spodkopavajo njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in terjajo ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 32

  • 15:36 24. November 2021.

    Veliki noriški kralj bo začel priprave za SLO exit! Njemu pa že ne bodo neki v EU govorili kaj je …

  • 15:08 24. November 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 …

  • 14:43 24. November 2021.

    Zahodnoevropsko jedro EU deluje v smeri gradnje nove železne zavese. Vedno povozi le suverenost vzhodnoevropskih članic, Evropsko tožilstvo je povozilo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.