Facebook ustanavlja mrežo darovalcev organov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spletno družbeno omrežje Facebook bo uporabnike iz ZDA in Velike Britanije, ki se bodo prijavili kot morebitni darovalci organov, povezalo s tistimi, ki presaditev organov potrebujejo za preživetje.
Oglej si celoten članek

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je sporočil, da se bodo uporabniki tega spletnega družbenega omrežja iz ZDA in Velike Britanije odslej lahko prijavili kot morebitni darovalci organov. S pobudo želijo darovalce povezati s tistimi, ki presaditev organov potrebujejo za preživetje.

Zuckerberg, ki se je kot eden prvih prijavil za darovalca, je povedal, da ga je k ustanovitvi mreže darovalcev organov spodbudilo prijateljstvo s soustanoviteljem podjetja Apple Stevom Jobsom, ki je pred svojo smrtjo oktobra lani prestal presaditev jeter.

Uporabniki Facebooka, ki so že darovali katerega od svojih organov, lahko to sedaj objavijo v svoji Facebookovi časovnici. "Pri Facebooku gre za komuniciranje in pripovedovanje zgodb. Mislim, da ljudje resnično lahko širijo osveščenost o darovanju organov in to lahko delijo s svojimi prijatelji," je za televizijsko hišo ABC povedal Zuckerberg. "Želimo, da bi bila stvar karseda enostavna. Uporabniki morajo le vstaviti državo, iz katere prihajajo, da jih nato lahko povežemo z uradnimi registri," je pojasnil.

Vsak dan umre 18 ljudi

"Danes več kot 114 tisoč ljudi v ZDA in še na milijone drugih po vsem svetu čaka na presaditev srca, ledvic ali jeter, ki bi lahko rešila njihova življenja," sta v sporočilu za javnost pojasnila Zuckerberg in Facebookov poslovodja Sheryl Sandberg. Po podatkih neprofitnega združenja Donate Life America, ki sodeluje s Facebookom, naj bi zaradi pomanjkanja razpoložljivih organov vsak dan umrlo okoli 18 ljudi.

"Facebooku smo izjemno hvaležni za njegovo prizadevanje pri reševanju življenj s spodbujanjem Američanov, da se prijavijo kot darovalci organov, oči ali tkiv. Tako bo rešenih na tisoče življenj," je povedal predsednik združenja David Fleming.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.