Farmacevti nižajo cene

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Terapevtske skupine. Jutri uvedena prva. Doplačil malo in nižja od evra.
Oglej si celoten članek

Zdravila. Po neuradnih informacijah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bodo farmacevtske družbe znižale cene za več kot polovico zdravil za zmanjševanje izločanja želodčne kisline. To pomeni, da za večino teh zdravil doplačila ne bodo potrebna ali pa bodo nižja od enega evra, razlagajo na ZZZS.

Določena najvišja cena

Jutri bo ZZZS uvedel prvo terapevtsko skupino zdravil (to so zdravila, ki imajo enake učinke zdravljenja), in sicer za zdravila, ki zdravijo želodčne težave. Zanje je določena najvišja cena, ki jo krije zavarovalnica. Če farmacevti ne bodo znižali cen, bodo pacienti morali zdravila, ki jih že jemljejo, doplačevati ali pa od svojega zdravnika zahtevati, naj jim predpiše zdravilo, za katerega doplačilo ni potrebno.

Zamenjava ni sporna

“Tudi za zdravilo, za katerega je potrebno doplačilo, ni nobenih strokovnomedicinskih razlogov, da ga ne bi zamenjali za tisto, za katerega ni treba doplačati,” pravi Damjan Kos iz ZZZS.

“Neželenih stranskih učinkov pri zamenjavi zdravila znotraj ene terapevtske skupine ne bi smelo biti,” pravi zdravnica družinske medicine Nena Kopčavar Guček:“Lahko pa pri zamenjavi pride do razlike pri učinkovitosti.” 

Upor zdravnikov

“Zdravniki družinske medicine v trenutni situaciji, ko izrazito primanjkuje družinskih zdravnikov, ne bomo spreminjali terapije urejenim bolnikom, tudi če bodo zaradi tega morali po novem kakšno zdravilo doplačati,” pravi Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um. “To bi bilo namreč strokovno nesmiselno, predvsem pa bi lahko postalo za bolnike nevarno, saj zaradi preobremenjenosti ne moremo in ne smemo porabljati časa za nepotrebno pojasnjevanje,” dodaja Muževič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    11:10 30. September 2013.

    Načeloma je to edino prav, učinkovitost bi morala biti enaka ... težava pa je lahko pri zamenjavah zaradi različnih dodatnih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.