FBI je rogovilil po Mariboru

Foto: Žurnal24 Franc Pukšič sprašuje Kresalovo in Zalarja o dejavnostih FBI v Sloveniji. (Foto:
Heker. Slovenski državljan je zavrnil ponudbo ameriških preiskovalcev, trdijo neuradni viri.
Oglej si celoten članek

Je ameriški preiskovalni urad decembra res opravil preiskovalna dejanja v Sloveniji? Tako poslanec Franc Pukšič sprašuje Katarino Kresal in Aleša Zalarja.

Uradno: ni preiskave

Na policiji so nam potrdili, da so predstavniki FBI in ameriška preiskovalna sodnica obiskali Slovenijo. Dodali pa so, da pri nas niso opravili nobenih preiskovalnih dejanj.

Okuženi milijoni
Računalniški virus. Mariborčan M. Š. naj bi ga drago prodal španski združbi, virus pa je potem okužil milijone računalniških sistemov, menda sumi FBI.

Neuradno: ponudba FBI
Več neuradnih virov pa nam je zatrdilo, da so se Američani neformalno pogovarjali z računalniškim hekerjem M. Š., ker ga sumijo, da je ustvaril računalniški virus, ki je povzročil precej škode.

Pogovarjali naj bi se pri M. Š. doma in na policiji, osumljenec naj bi na pogovor pristal prostovoljno, navzoč naj bi bil njegov odvetnik, ne pa tudi predstavniki slovenskega pravosodja in policije.

Američani naj bi M. Š. ponudili dogovor. Če bi sodeloval z njimi, jim opisal dogajanje in nemara tudi razkril sodelavce, bi mu grozila nižja zaporna kazen.

Kazen do 320 let zapora
M. Š. je po naših podatkih zavrnil dogovor, zato utegne ameriško pravosodje že kmalu zahtevati njegovo izročitev. Izročitev je možna po sporazumu med EU in ZDA, slovenskemu hekerju pa po nekaterih virih v ZDA grozi celo do 320-letna zaporna kazen.

Ameriški agenti so bili zaradi M. Š. tokrat pri nas že drugič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.