FBI pričal v Mariboru

Foto: Fotosmedija
Foto: Fotosmedija
Spletni kriminal. Na sojenju Škorjancu agent s Havajev.
Oglej si celoten članek

Na sojenju računalničarju Matjažu Škorjancu in njegovemu nekdanjemu dekletu Nuši Čoh je v petek prvič v zgodovini mariborskega sodišča pričal agent ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI). Pred sodnico Danilo Dobčnik Šošterič sta stopila agent Jeffrey Collins iz enote za računalniško kriminaliteto, ki ima sedež v Honoluluju na Havajih, in Christopher Davis, ustanovitelj kanadskega podjetja, ki je analiziralo zlonamerno programsko opremo.

Prvi je pričal Collins in povedal, da so prek zaupnega vira kupili zlonamerno opremo od osebe, imenovane Iserdo. FBI je denar Nuši Čoh v Maribor nakazal prek Western Uniona. Collins je še povedal, da osebnega stika med zaupnim virom FBI in osebo Iserdo ni bilo, temveč je vsa komunikacija potekala prek spleta, so pa od njega opravili tri nakupe te opreme.

Prvi terorizem, drugi splet

Američani spletni kriminal obravnavajo zelo resno – je v vrhu njihovih preiskovalnih kriminalitet, in sicer takoj za terorizmom. Škorjancu so želeli soditi čez lužo, a izročitev ni uspela. Tam bi mu grozilo do 65 let zapora, slovensko tožilstvo pa naj bi zahtevalo najmanj šest let in pet mesecev.

Več sto milijonov evrov škode

Matjaž Škorjanc, 26-letni računalničar iz Hotinje vasi, znan tudi pod vzdevkom Iserdo, naj bi izdelal zlonamerni program, s katerim je mogoče vdreti v informacijski sistem. Program je prodajal prek spleta, kupila ga je tudi španska kriminalna združba, ki je s pomočjo tega programa vdrla v računalnike po svetu. Računalniški izvedenec je izračunal, da brisanje virusov na okuženem računalniku stane okoli 140 evrov, z uporabo Škorjančevega programa pa je skupno nastalo več sto milijonov evrov škode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.