Fenomen estradnikov pisateljev

Foto: Žurnal24 Lani je knjigo izdal tudi Damjan Murko. (Foto: Nino Verdnik)
Začeli so se 15. slovenski dnevi knjige. V okviru akcije Knjige za vsakogar lahko kupite kakovostne knjige po 3 evre. Kaj pa za vrednost knjige pomeni to, da lahko piše vsak "Damjan Murko"?
Oglej si celoten članek

Svetovni dnevi bodo potekali do petka, in sicer pod naslovom Od lista do lista. Na Mestnem trgu v Ljubljani bo v teh dneh precej stojnic s knjigami, dogajanje pa bo popestril spremljevalni program. Gostujoča avtorja bosta pesnica Sennur Sezer in pesnik Haydar Ergülen.

Pručkarji in pisatelji v avtobusu
Med novostmi letošnjih dnevov knjige je projekt Pručkarji. Pručkarje boste v centru prestolnice lahko prepoznali po pručki, polni vreči zgodb in megafonu. Jutri se bo začel tudi projekt Pisatelji v avtobusu, ki bo potekal do 30. novembra. Poleg "video vizitk" za mestne avtobuse je pod vodstvom avtorja projekta, Dušana Jovanovića, nastala tudi serija 47 portretov, ki kažejo celovit prerez slovenskih literarnih ustvarjalcev.

V okviru projekta Knjige za vsakogar bodo izdali knjige Borisa Pahorja, Slavoja Žižka in Svetlane Makarovič.

"Slovenci radi beremo"
Hkrati se začenja tudi projekt Knjige za vsakogar, v sklopu katerega bo izšlo 21 knjig, ki bodo stale le po tri evre. "Akcija promovira izredno kakovostne knjige po zelo ugodni ceni. Knjige bodo izšle v visokih nakladah. To akcijo velja pozdraviti. Vse statistike kažejo, da Slovenci kljub vsemu knjige radi beremo, obisk knjižnic je visok," nam je dejala koordinatorka programa Klavdija Zupan.

Foto: Žurnal24

Fenomen estradnikov pisateljev
Ob tem se zastavlja tudi vprašanje, ali knjiga morda zaradi tovrstnih akcij izgublja vrednost in tudi, ali je zdaj lahko pisatelj skoraj vsak glede na to, da so samo v zadnjem letu dni knjigo izdali Suzana Jakšič, Alenka Sivka, Salome in Damjan Murko. V imenu Urške Čepin je knjigo napisala tudi Nana Zeneli.

"Za prvo mislim, da ne drži, ker vsebina knjige ni odvisna od cene. Ta akcija zagotovo ne zmanjšuje vrednosti knjige kot take, omogoča pa širokemu krogu občinstva dostop do knjige. Kar pa se tiče knjig estradnikov, to ni le slovenski fenomen, ampak je širši. Povezano je z medijsko izpostavljenostjo slavnih. Ljudje se zato dostikrat ne ozirajo na vsebino knjige, dejstvo pa je, da dolgoročno te knjige ostanejo "na smetiščih", če ne prinesejo prave vsebine," še pravi Zupanova.

V petek bo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznovanje knjige poteka od leta 1997, povezano pa je z datumoma smrti Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeara. Osnovna ideja tega dneva prihaja iz Katalonije: tam si namreč bralci na ta dan poklonijo knjigo.

Uspe le kakšen odstotek napisanega
"Meni se zdi dobro, da lahko vsak piše, bralec pa naj presodi, kaj je uporabno. Če pisatelj ne poskrbi dobro za trženje svoje knjige, pa bog pomagaj. Pravilo je, da uspe le kak procent od vseh napisanih knjig – to je vedno bilo in vedno bo. Mislim, da se s tem, ko vsak lahko piše, ne dela kakšna velika škoda. Jaz bi bil zelo žalosten, če ne bi mogel objavljati napisanega," v šali pravi Miran Hladnik, avtor več knjig o slovenski književnosti in profesor slovenske književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti, ki dodaja, da so med počitnicami najbolj brani ljubezenski in kriminalni romani, med šolskim letom pa domače berilo šolarjev.

Na vseh prizoriščih se bodo vsak dan točno opoldne zvrstile recitacije poezije. Slovenski dnevi knjige potekajo sicer tudi v Kopru, Novem mestu, Velenju, Mariboru in Celju, kjer se bodo nadaljevali še po 23. aprilu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.